קחו רגע לחשוב על משהו שרציתם להשיג ולא השגתם. אולי תחום שרציתם להכיר, שפה שחשבתם ללמוד, פעילות ספורטיבית שלא התמדתם בה, שינוי תזונתי שלא צלח… גם כאשר אנחנו מאוד רוצים לעשות שינוי, ואפילו קטן יחסית, אנחנו מתקשים לשמור על תהליך של שינוי לאורך זמן. על מנת ליצור שינוי, כדאי לשלב מספר טכניקות, שאחת היעילות והחשובות שבהן היא יצירת הרגל.

הרגל משרת צורך רגשי יסודי שקיים בנו – הצורך בוודאות. הרגל מאפשר לנו להרגיש בשליטה, להיות באזור הנוחות שלנו, ובעיקר – הרגל מפחית את המשאבים (הקוגניטיביים והרגשיים) שאנחנו צריכים להשקיע כדי לבצע את המשימה. פניה עם הרכב היא פעולה אוטומטית – פעולה שלא דורשת מאתנו מחשבה או הכנה מנטלית. לעומת זאת, ללמוד לשחק שח-מט, להתחיל לרוץ או לשפר את הקשר עם הלקוח – זה כבר סיפור אחר. הרגלים בריאים מאפשרים לנהל את החיים הפרטיים ואת העסק נכון, לקבוע משימות ולעמוד בהן ולסגל דפוסי עבודה רציניים וחיוביים.

כיצד מפתחים הרגל? איך אפשר להתרגל לצאת לריצה, לאכול יותר פירות או לנהל רישום מסודר יותר של לקוחות וספקים?

לשאול למה

חשוב שנברר למה אנחנו מעוניינים ליצור הרגל כזה או אחר, או להגיע ליעד כזה או אחר. ללא מטרה ברורה לנגד העיניים, יהיה לנו קשה להתמיד בפעולות מסוימות לאורך זמן. רוצים להקים בלוג? כדאי להזכיר לעצמכם בכל פעם מה היה הדחף הראשוני, שבגללו עכשיו אתם צריכים לכתוב פוסטים. המוטיבציה הפנימית שלנו, היא המנוע ליצירת הרגל.

טריגר קבוע

טריגר הוא סימן קבוע שאומר לנו לבצע את הפעולה. הולכים לישון? > זה הזמן לצחצח שיניים. יוצאים מהבית > נועלים את הדלת. כשמדובר בניהול העסק שלכם, ישנן פעולות מסוימות שכדאי להצמיד לתאריכים קבועים בחודש. למשל, התקבל הכסף > להוציא מיד קבלה.

עיצוב הסביבה

האם הסביבה הפיזית הנוכחית תומכת בהרגל או מקשה על יצירתו? אם אתם מתפתים במהלך היום לצפות בטלויזיה, האם להוציא את הסוללות מהשלט ימנע את ההרגל? האם להעביר את הנייד למצב טיסה יחסוך ממני הסחות דעת? ולהפך, אם אני רוצה לאכול יותר פירות, האם שטיפה מוקדמת של כל הפירות תעזור לי לעמוד ביעד?

יצירת שיטה ברורה, שלא דורשת מאתנו להתאמץ או להחליט כל פעם מחדש, מקלה על ביצוע המשימה שהגדרנו, מפחיתה "חיכוך" ומגדילה את הסיכוי לעמוד בה.

להתחיל בקטן!

רוצים להתחיל לכתוב את אותו בלוג? תתחילו בקטן. יותר קטן. למשל, תפתחו מסמך וורד ותכתבו משפט אחד. כן, קטן כזה. רוצים לשמור על קשר טוב יותר עם הלקוחות? רשמו בבוקר רעיון אחד לטובת העניין. להשתמש בחוט דנטלי? הניחחו אותו ממש מול העיניים (עיצוב סביבה כבר אמרנו?).

השלב הראשון צריך להיות קל מאוד להשגה לקחת לכם דקות ספורות בלבד. משימות קלות להשגה שכאלה, יגבירו את הסיכוי להתחיל וייצרו חוויה של הצלחה. בהמשך, תתפתח מוטיבציה פנימית להעלות את רמת הקושי ולהשיג את היעדים הבאים – שגם הם, צריכים להיות פשוטים וקלים להשגה.

להפוך את ההרגל למטרה

תוצאות זה מעולה, אבל עיקר הפוקוס שלכם צריך להיות התהליך עצמו, והמעבר למשימה הבאה. כשאנחנו מגדירים יעד כמותי, דוגמת מספר ריצות בשבוע או מספר הפוסטים שנכתוב באותו בלוג מהולל, אנחנו מגדילים את הסיכוי שנעמוד ביעד ונרגיש התקדמות. לעומת זאת, יעד של כושר גבוה או שיווק טוב יותר הוא יעד שקשה לאמוד ולכן לעמוד בו.

לקחת לעצמכם מנהל

נכון שהפכתם לעצמאיים בדיוק כדי לנהל בעצמכם את הזמן שלכם, אבל במקרה של יצירת הרגלים טובים, מנהל קשוח יכול לעשות את ההבדל בין תחילתו של שינוי לבין שינוי עקבי ומשמעותי לאורך זמן, כלומר… הרגל.

כאשר אנחנו מתחייבים בינינו לבין עצמנו שמחר בבוקר השינוי המיוחל יתחיל, אנחנו יכולים לאכזב רק את עצמנו. אבל אם תצהירו על השינוי בפני כמה אנשים, ואפילו תבקשו ממישהו שאתם מעריכים לעקוב אחר השינוי – אז כבר נתקל בתדמית שלנו בעיני אחרים – עסק כבד משקל ומניע הרבה יותר.

אפשר לסכם על קנס ותגמול בהתאם לביצוע, ואפשר בהחלט לנהל זה עבור זה את המשימות באופן הדדי.

גמישות

יצירת הרגל מסייעת מאוד להשגת המטרות, אבל יכולה גם להוות מכשול. ראשית, כיוון שהרגל עלול להפוך לטקס נוקשה מדי, כזה ששולט בנו, ולא להיפך.

שנית, שמירה על הרגל צריכה להיעשות לפי הקשר. אנחנו חולים, יש עומס בעבודה, או שפשוט לא מתחשק לנו… וזה צפוי. הרעיון הוא לא להיבהל משחרור הרסן, אלא להבין שהרגל הוא כמו חבר שתמיד אפשר לזמן אותו.

שלישית, צריך לזכור שמטרות משתנות, צרכים משתנים, ערכים משתנים. ההרגל נועד לשרת מטרה וכדאי לבדוק מדי פעם האם המטרה עדיין רלוונטית ומדויקת.

מילה על התאמה אישית

ההמלצות כאן טובות ומועילות, אבל צריכות להיבחן בצורה סלקטיבית. למשל, אנשים שמונעים יותר ממוטיבציה חיצונית, ירוויחו יותר מהשלב החמישי והשישי. אנשים שמונעים יותר ממוטיבציה פנימית, יתרכזו בשלב הראשון. ויש אנשים שהרגלים הם לא הקטע שלהם, והם מוצאים בריאות נפשית ופיזית דווקא בחופש ובגמישות.

מצאו את הדרך המתאימה לכם, הרי זהו העיקר גם ככה.

על כותב המאמר:
אלעד גולן – פסיכולוג, בעל קליניקה פרטית בחיפה.