פרילאנסרית, ובהריון? אז מזל טוב או בשעה טובה, כמו שאומרים. עם ההתרגשות, השמחה והציפיה, תקופת ההריון יכולה להיות מלווה גם בחששות ולחצים. לעצמאיות שבינינו כל מה שקשור בכספים, זכויות, חופשת הלידה, מענק הלידה ודמי הלידה מעורפל ומסובך.
תכל'ס, אם להגיד את האמת, הרבה יותר קל להיכנס להריון כשכירה. בלי לעשות שום מאמץ מיוחד תקבלי את כל הזכויות המגיעות לך לפי חוק, דמי לידה לפי 3 המשכורות האחרונות לפני הלידה, ביטחון שהעבודה תחכה לך, מענק לידה ושלום על ישראל. כשכירה כל מה שנשאר לך זה פשוט ללדת ולגדל תינוק (אתגר בפני עצמו, אבל אנחנו לא המגזין לזה).
עצמאית, לעומת זאת, צריכה להתמודד עם אתגרים אחרים לאורך הדרך. את צריכה לעשות את המאמץ ולוודא שתקבלי את כל מה שמגיע לך כדי שתוכלי לשמור על ההכנסה שלך בזמן חופשת הלידה. ונושא אחרון, ואולי פחות מדובר, הוא שכעצמאית אין לך את הפריבילגיה להיעלם לגמרי ל-3 חודשים (לפחות) בלי שהעסק שלך יפגע.

אז מה עושים? למי פונים? ואיך יולדים בשקט?

לקראת התקופה המעצבת ומרגשת בחייך ולפני שתהפכי מעצמאית לאם-עצמאית, הנה כמה דברים שחשבנו שכדאי שתדעי.

נשימה עמוקה ובואי נעשה את זה בצעדי תינוק.

לפני הכל: להיות בטוחה לגבי הביטוח הלאומי

ברגע שאת נכנסת להריון כדאי וחשוב ליידע ולהתייעץ עם רואה החשבון שלך, אבל גם להכיר את החומר בעצמך.
אחרי השיחה איתו, כדאי לוודא שאין לך שום חוב בביטוח לאומי. זה קריטי. כי אם יש לך, לא תקבלי את הזכויות שלך. החישוב הולך ככה (קחי נשימה, זה לא מהנה אך זה חשוב): אם שולמו דמי ביטוח בעד 10 חודשים מתוך 14 החודשים שקדמו ליציאתך לחופשת לידה, או בעד 15 חודשים מתוך 22 החודשים שקדמו, תהיי זכאית לדמי לידה למשך 14 שבועות. אם שולמו דמי ביטוח בעד 6 חודשים בלבד מתוך 14 החודשים שקדמו ליציאתך לחופשת לידה, תהיי זכאית לדמי לידה למשך 7 שבועות בלבד.
בהמשך ניכנס לדמי הלידה בפירוט, אבל הדבר הכי חשוב הוא להקפיד לשלם את כספי הביטוח הלאומי שלך במלואם ובזמן כדי שלא תיפגעי בשום צורה.

הריון ותופעותיו: כבדות, חוסר ריכוז ושנ"צ

מי שאמר שהריון זה לא מחלה, כנראה ממש לא ידע על מה הוא מדבר. גם אם התברכת ועד החודש השביעי הכל היה בסדר, יש סיכוי לא רע שבחודש השביעי כבר תמצאי את עצמך מנומנמת יותר  ומתקשה להיות עצמך החרוצה, האנרגטית והתקתקנית. ככל שההריון יתקדם את עלולה להיות עם הרבה פחות כח לפגישות, לפרויקטים חדשים ולפינישים האחרונים באישון לילה, וזה כמובן יפגע לך בהכנסות. על חודש תשיעי בכלל אין מה לדבר.

רוצים לומר שיכול להיות שיעניין אותך לצאת לחופשת לידה עוד לפני יום הלידה. הבשורה הטובה היא, שאת בהחלט יכולה לעשות את זה. את דמי הלידה את יכולה לתבוע לכל המוקדם 9 שבועות לפני יום הלידה המשוער, שצריך להיות מאושר ע"י רופא. את זכאית לדמי לידה החל מהיום בו את מפסיקה לעבוד, ולא יותר מ-49 יום לפני תאריך הלידה המשוער. אבל, וזה אבל גדול, מהרגע שאת מקבלת דמי לידה – אסור לך בהחלט לעבוד. ברור?! לא? טוב נרחיב על זה בהמשך.

איך מחושבים דמי הלידה לעצמאיות?

דמי הלידה מחושבים לפי אחת מהנוסחאות הבאות: ההכנסה שדיווחת עליה לביטוח לאומי עבור 3 החודשים שקדמו לחופשת הלידה, או (וזה חשוב!) ב-3 החודשים שבתקופה המקבילה בשנה הקודמת – לפי הגבוהה מביניהן. זה מעולה לך, כי יכול מאוד להיות שבחודשים שלפני הלידה את לא בשיא הכנסותייך. עם זאת, כידוע ההכנסה שדיווחת עליה לביטוח לאומי משוערת, ויכול להיות שבסוף שנת המס תקבלי החזר או תצטרכי להחזיר חלק מדמי הלידה בעצמך.

אם את עצמאית טריה, שימי לב: כאמור, כדי להיות זכאית לדמי לידה את צריכה לשלם ביטוח לאומי לפחות ל-6 חודשים. אם קודם לכן היית שכירה, דמי הלידה שלך יחושבו לפי המשכורת שלך כשכירה.

שואו מי דה מאני: מתי וכיצד תקבלי את דמי הלידה?

דמי הלידה ישולמו במלואם בבת אחת במהלך חופשת הלידה, לחשבון הבנק שיימסר בבית היולדות. את לא צריכה לעשות שום דבר בשביל זה, בית היולדות מעביר את הפרטים לביטוח הלאומי ואת יכולה להתאהב בתינוק שלך ולהיות טרוטת עיניים בשקט. אם בחרת ללדת בבית, תצטרכי למלא טופס תביעה לתשלום דמי לידה ליולדת ולהגיש אותו סניף המוסד לביטוח לאומי הקרוב אלייך. אפשר גם להגיש את התביעה בדואר, בפקס (אנחנו לא שופטים) או בתיבת השירות של הסניף.

ללכת עם ולהרגיש בלי: לשמור על העסק בזמן חופשת הלידה

אמנם התכנסנו כאן לשם בירוקרטיות יבשושיות, אבל בהזדמנות זו נגיד כמה מילים מהלב ברשותכן: העסק שלכן הוא החיים שלכן, הפרנסה שלכן, והדבר שהשקעתן בו את כולכן. יש משהו מאוד מפחיד בלשחרר ממנו ל-3 חודשים. אבל, וזה אבל חשוב, אתן אחרי לידה. לא משנה אם זו הלידה הראשונה או השביעית, ואם יש לכן עזרה או אין, בואו נסכים שאתן בעיצומו של שינוי מטורף והמלצתנו היא לעשות הכל כדי לשחרר כמה שיותר ולתת לעצמכן זמן. משכב לידה זה דבר אמיתי.

זהו, אפשר להדליק את האורות, לכבות את המוזיקה המרגשת ולחזור לדבר ביזנס. נתחיל מהדבר העקרוני והחשוב: בשביל לקבל משכורת מהמדינה בזמן חופשת הלידה, אסור לך לעבוד. לעבוד פירושו להרוויח כסף, להוציא חשבוניות. עכשיו כשאמרנו את זה, נדבר על מה כן אפשר לעשות – כי את לא יכולה פשוט לזרוק את כל הלקוחות שלך והעשייה שלך הצידה.

קודם כל, לפי ביטוח לאומי לעצמאיות מותר לבצע פעולות "לתחזוקת העסק" מבלי שזה יפגע בזכות שלהן לדמי לידה. זה דורש מכן לבקש את זה מראש לסניף הביטוח הלאומי הקרוב לביתך (עצה שלנו, חסכי לעצמם 780 שעות בתור ותשלחי מייל). תחזוקת העסק = להעסיק עובד/ת או לעשות פעולות שלא בתשלום, כמו לענות ללקוחות או להתעסק בסידורים כאלו ואחרים.

עכשיו, מה בפרקטיקה את אמורה לעשות עם הלקוחות בזמן הזה? התשובה הנפוצה היא למצוא לעצמך מחליפה לתקופה הזו, או להעביר אותם באופן זמני לקולגות. כמה טיפים מאיתנו אליך כדי לגרום לעסק הזה לעבוד:

  1. אל תעבירי את כל הלקוחות לאותה קולגה. הפרדי ומשלי. זה יכול לצמצם אי-נעימויות שונות, כמו קולגה שעושה עבודה לא טובה – תתפלאי כמה מהר אפשר להרוס את כל מה שבנית,  או קולגה שכשתה עבודה יותר מדי טובה והלקוח ירצה להישאר אצלה אחרי שתחזרי לעניינים.
  2.  שמרי על קשר. אמרנו שאסור לעבוד, אבל אף אחד לא אסר עליך להרים טלפון מדי פעם ללקוחות ולשמוע מה קורה, איך הולך עם המחליפה שלך ואם את יכולה לעזור במשהו – פרו בונו כמובן.
  3. כל סוף הוא התחלה חדשה. אם חופשת הלידה תעלה לך בלקוח כזה או אחר, יודעת מה? כנראה שעדיף כך. תראי בתקופת הביניים הזו הזדמנות גם לרענן את רשימת הלקוחות שלך ולהאמין שדברים טובים יותר יבואו. 

מילה ליוצאי הדופן

נשים בשמירת הריון, אבות, הורים מאמצים, הורים כתוצאה מפונדקאות, נשים פונדקאיות, וחס וחלילה נשים שנאלצו להתמודד עם לידה שקטה או שהזדקקו לאשפוז בזמן ההריון או שלאחריו – כל אחד ואחת מכם הוא עולם ומלואו שקצרה היריעה האינטרנטית הקצרה שלנו מלהכיל. סליחה אם לא נתנו גם לכם את התשובות המדויקות, דרשו אותם במלואן מרואה החשבון שלכם. אבל על קצה המזלג – לכולכם מגיעה חופשת לידה על פי חוק!
אז קחו אותה ב-4 ידיים.