עסק קטן או בינוני, בעיקר בתחילת הדרך או לפני קפיצת מדרגה צריך תזרים מזומנים נזיל וזמין. בעבר הלא רחוק פתרון המימון היחיד שהיה זמין לבעלי עסקים היה לקיחת הלוואה מהבנק שלהם ובמידה וההלוואה לא אושרה, רבים נאלצו להשאיר את העסק בפעילות מינימלית, למכור אותו או לסגור. כיום יש פתרונות רבים למימון עסקים ומקורות שונים ללקיחת הלוואה. האפשרויות מגוונות אך חשוב לזכור שלכל מקור יש מאפיינים משלו, יתרונות וחסרונות ויש להתאים את הצרכים והדרישות של העסק בהתאם.
רגע לפני פנייה למקורות המימון השונים:
רגע לפני שפונים למקור מימון וחותמים על הלוואה, השקעה או תוכנית שמשלבת את שניהם יש לעשות עבודת הכנה יסודית. השגת המימון אינה פשוטה ולכן ככל שתשקיעו בבניית הפנייה למקור המימון ודיוק סוג המימון הנדרש- כך תצמצמו פניות למקורות לא רלוונטיים ותקבלו את ההחלטה המתאימה ביותר לצרכי העסק שלכם.
בכדי לפנות למקורות מימון רלוונטיים ולשכנע אותם בכדאיות של העסק עצמו , עליכם לבוא כמה שיותר מוכנים. ההמלצה היא להיעזר באנשי מקצוע בתחום שיוכלו לבנות עבורכם תוכנית התנהלות פיננסית לא רק לשלב פתרון המימון המידי אלא גם להתנהלות כלכלית עתידית נכונה.
בשלב הראשון יש צורך בתוכנית עסקית מסודרת. זאת בכדי לדעת מה הכיוון שאליו הולך העסק לא רק כאן ועכשיו אלא בעוד שנה, בעוד חמש שנים, בעוד עשור.
בשלב השני צריך להחליט על הסכום של ההלוואה ולקחת בחשבון את יכולת ההחזר החודשית של העסק.
בשלב השלישי חשוב להכין רשימה של מקורות מימון רלוונטיים ולסנן את ההצעות המתאימות ביותר לצרכי העסק בכדי לפנות רק למקור שיש סיכוי שיאשר את המימון.
כיצד משיגים ומקבלים מימון לעסק?
ראשית נדרש להשיג מקור שמתאים למימון העסק ושנית נדרש לשכנע את הגוף המממן ביכולת ההחזר ו/או התשואה על הון המשקיעים בו.
המקורות הינם מגוונים ולכל אחד כאמור יתרונות וחסרונות לכן יש לבדוק ולבחון כל גוף מממן בנפרד וכל סוג של הלוואה או השקעה בנפרד.
האפשרויות הן:
הלוואות ישירות מבנקים – מימון בנקאי עדיין נחשב לאחד מפתרונות המימון המקובלים בשוק. כלל העסקים עובדים עם בנקים ומגובים או ברמת הפעילות העסקית שלהם או בביטחונות שנאלצים לשעבד לצורך קבלת המימון. במידה וציון האשראי של העסק ובעליו חיובי וישנה פעילות חיובית בחשבון יהיה ניתן להשיג מימון מהבנק יחסית בקלות. עם זאת, אי יכולת הבאת בטחונות או הגעה לתקרת האשראי הם מכשול של רוב העסקים ולכן לא ניתן להתבסס רק על מימון בנקאי לצורך צמיחה עסקית.
הקרן להלוואה בערבות המדינה – המדינה מאפשרת לעסקים אשר עומדים בתנאי הסף לקבל הלוואה מאחד מהבנקים הגדולים בארץ על ידי מתן ערבות של המדינה כי בעל העסק יחזיר את ההלוואה בזמן ובמלואה. מדובר בהליך בירוקרטי שניתן לבצע עצמאית או דרך חברות שהמומחיות שלהן היא טיפול והגשת הבקשה לקרן. מכיוון שישנה בחינה כלכלית מדוקדקת של כל עסק וכל פניה מדובר בפתרון מימון שמתאים לעסק איתן ויציב יחסית.
הלוואה מחברות האשראי – חברות האשראי השונות נכנסו לשוק המימון הפרטי והעסקי ומאפשרות לבעלי עסקים לקחת הלוואה בסכום נמוך ובתנאים נוחים יחסית לאלה שהבנקים מציעים. כאשר יש צורך בסכום גבוה יותר או כאשר אין בטחונות לספק, חברת האשראי מסתמכת אך ורק על העבר הבנקאי והפיננסי של הלווה ומאפשרת הלוואות בסכומים גבוהים בריביות גבוהות לטווח זמן קצר.
חברות המנהלות תיקי השקעות – חברות אלה נדרשות להגדיל את התשואה בתיקי הלקוחות שלהן ולכן הן מאפשרות מימון ביניים לעסקים, בעיקר בכאלה שעוסקים בפרויקטים בתחומים מובילים. כאשר יש צורך בסכום הלוואה גבוה לתקופה של עד שלוש שנים- מדובר בפתרון מהיר ויעיל, אך יש לקחת בחשבון שגם יקר שכן הריביות הן גבוהות תוך דרישה לשעבוד נכסים.
קרנות הון סיכון – קרנות אלה משקיעות לרוב בעסקים שנחשבים על ידי שאר הגופים כמסוכנים יותר כמו למשל חברות סטארט-אפ. ישנה אפשרות לקחת הלוואה רגילה ללא צורך בהחזר מידי או בהמרה למניות בתום תקופת ההלוואה. בעלי הקרן משקיעים בעסק עצמו והן הופכות לחלק מהעסק שלהם. אמנם מדובר בהון זמין שמאפשר לאותן חברות להנפיק את החברה שלהם ולמקסם את התשואה, אך יש סיכון באובדן השליטה של היזמים והבעלים של העסק.
הבורסה לניירות ערך – כאשר החברה המנפיקה עומדת בתנאי הסף להנפקה כגון הון עצמי ופעילות עסקית משמעותית ניתן לגייס סכומים גבוהים. יש לקחת בחשבון שתהליך ההנפקה לרבות הוצאת תשקיף על החברה המנפיקה והחיתום הוא הליך יקר. כמו כן יש לעמוד בתנאי של הרשות לנירות ערך שלה עלות גבוהה משל עצמה.
משקיעים פרטיים ועסקיים – משקיעים פרטיים ועסקיים הם גמישים יחסית לגופים אחרים והם מאפשרים הלוואה ללא מעורבות או הלוואה עם מעורבות. ככל שיש סיכון גבוה יותר בהשקעה או במתן הלוואה או כאשר ישנן תשובות שליליות משלל גופים אחרים – שווה לחפש משקיע פיננסי שמתעניין בתחום ולשכנע אותו להשקיע בעסק. קיים הבדל בין משקיע פיננסי המקצה הון לשם קבלת רווחים ללא מעורבות בהתנהלות העסקית, לבין משקיע אסטרטגי שלו ערך מוסף בהתנהלות העסקית של העסק שבו משקיעים.
הצרכים והדרישות משתנות מעסק לעסק, בהתאם לגודל, לתחום, ולגובה ההלוואה הנדרשת. בכדי לפנות לגוף המתאים ולקבל את ההצעה המתאימה לצרכי העסק מומלץ לעבוד בצורה יסודית עוד לפני הפניה כולל הכנת מאזנים, תוכנית עסקית ותוכנית החזר הלוואה ובכך להגדיל, לפעמים באופן משמעותי את האפשרות לקבל מימון.
על הכותבת:
היבא חלבי – יועצת לניהול ואסטרטגיה, WEWIN – ייעוץ ניהולי לעסקים וארגונים