אילון גלר・יועץ מס מומחה במיסוי יחיד, בעל משרד דיגיטלי המתמחה בכל סוגי העצמאים.
תומך ומקדם דיגיטליזציה של עולם החשבונאות, חבר בצוות המוצר של morning.
הגיעה העת להתקדם ולפתוח עוסק מורשה? קודם כל ולפני כל דבר אחר – מזל טוב! בין אם אתם עוברים מעוסק פטור לעוסק מורשה, או שדילגתם על המעבר ומתחילים ישר מפתיחת עוסק מורשה – זה מעיד על כך שיש לכם מחזור עסקאות גדול יחסית (שערכן עולה על סכום שתיכף ניגע בו) והעסק שלכם בצמיחה ונסיקה (טפו טפו טפו). אז מה אתם צריכים לדעת לפני שפותחים עוסק מורשה? הנה 10 שאלות מוכרות וכמובן, התשובות עליהן.
1. אז מה זה עוסק מורשה?
שאלה מתבקשת, ותשובה פשוטה: עוסק מורשה הוא עסק עצמאי שמחזור ההכנסות שלו הוא מעל התקרה שהוגדרה בחוק עבור עוסק פטור (120,000 ש״ח בשנה נכון לשנת 2025), או שתחום העיסוק שלו אינו מאפשר פתיחת עוסק פטור, ועל כך נפרט מיד.
2. מי חייב להיות עוסק מורשה?
בהמשך ישיר לתשובה הקודמת, כל עצמאי או עצמאית שהכנסות העסק שלהם עולות על תקרת ההכנסות של עוסק פטור מחויבים בפתיחת עוסק מורשה. בנוסף, ישנם גם תחומי עיסוק ספציפיים המחייבים את בעליהם להירשם כעוסק מורשה כבר בתחילת הדרך, ללא תלות בהכנסות העסק – כלומר הם לא רשאים לפתוח עוסק פטור בשום מצב. ברשימה הזו כלולים מקצועות כמו אדריכלים, יועצים למיניהם, רופאים, פסיכולוגים, מתווכים, ועוד
3. איך פותחים עוסק מורשה?
פתיחת עוסק מורשה מתבצעת מול 3 רשויות – מע"מ, מס הכנסה, וביטוח לאומי, ומתחלקת ל-3 שלבים בהתאם. את כל אחד מהשלבים הללו תוכלו לבצע זאת בקלות באופן דיגיטלי, או לגשת פיסית למשרדי הרשות. מה שנוח לכם. בואו נתחיל:
השלב הראשון – פתיחת עוסק מורשה מול מע"מ:
- מסמכים דרושים:
- תעודת זהות
- צילום של צ'ק מבוטל מחשבון הבנק שלכם או אישור ניהול חשבון בנק (במידה ויש לכם חשבון משותף, שאר השותפים בחשבון צריכים לחתום על טופס הסכמה ולהצטרף אליכם במעמד פתיחת העוסק במשרדי מע"מ).
- חוזה שכירות או כל מסמך מזהה של הנכס בו תתקיים הפעילות העסקית של העסק שלכם – אם אתם גרים בשכירות יש להביא חוזה שכירות, אם אתם גרים אצל ההורים מספיק לצרף אחד מחשבונות החשמל או הארנונה, ואם אתם שוכרים משרד יש לצרף את חוזה השכירות של הנכס.
- טפסים:
יש למלא טופס 821 – טופס פתיחת עוסק מורשה, המורכב משלושה חלקים:
- פרטים אישיים וכלליים עליכם ועל העסק כמו שם, תעודת זהות, טלפון, כתובת מגורים וכתובת העסק.
- פרטי העסק כמו תחום העיסוק העיקרי שלו, הנכס בו הוא מתקיים ומחזור ההכנסות הצפוי (לפיו ייקבע מעמד העסק מול מע"מ). כל עוד מחזור ההכנסות הצפוי גדול מהסכום המקסימלי הנקוב בחוק עבור עוסק פטור, העסק יוגדר כעוסק מורשה. הדבר נכון גם במקרה של מעבר מעוסק פטור לעוסק מורשה – תצטרכו לדווח למע"מ על היקף הכנסות מעודכן ולעדכן את מעמדכם מולם.
- מועד צפוי לפתיחת העסק, תאריך וחתימה.
לאחר הגשת הטופס בצירוף כל המסמכים הרלוונטים, יפתח עבורכם תיק עוסק מורשה במס ערך מוסף.
השלב השני – פתיחת תיק עצמאי מול מס הכנסה:
כאן תצטרכו רק למלא טופס 5329 (דוח פרטים אישיים והצהרה על מקורות הכנסה). ניתן לעשות זאת דרך השירותים הדיגיטליים של רשות המיסים או במשרדי מס הכנסה. טופס זה מורכב גם הוא ממספר חלקים:
- פרטים אישיים: מספר תעודת זהות, שם פרטי, כתובת, מצב משפחתי וכו'.
- פרטי העסק: תאריך פתיחה, כמות עובדים במידה ויש, מחזור ההכנסות הצפוי ועוד.
- שם וחתימת בעל העסק (אתם).
שלב שלישי – פתיחת תיק עצמאי מול ביטוח לאומי
בדומה למס הכנסה, גם בביטוח הלאומי יש למלא רק טופס אחד שהוא טופס 6101, המחולק לארבעה חלקים.
- פרטים אישיים
- היסטוריה/קורות חיים – אתם פשוט צריכים לפרט מה עשיתם בשנים שקדמו לפתיחת העסק למשל: לימודים, עבודה כשכירים, חותמי אבטלה וכו', ולפרט על מקורות ההכנסה שלכם מכל עיסוק שהוא.
- החלטה לגבי היקף הפעילות העסקית והגדרת המעמד עצמאי רגיל או עצמאי שאינו עונה להגדרה – היקף שעות עבודה בחודש והכנסה צפויה.
- שם וחתימה
4. יתרונות וחסרונות של עוסק מורשה
עוסק מורשה מגיע עם יתרונות וגם כמה חסרונות. מצד אחד, הוא עוסק מורשה נתפס מקצועי ורציני יותר, ומצד שני, העלויות והאחריות האישית גדלות. אז מה חשוב לדעת לפני שמחליטים? הנה התמונה המלאה:
יתרונות של עוסק מורשה:
– תדמית מקצועית יותר מול לקוחות פוטנציאלים מכיוון שעוסק מורשה נתפס כעסק גדול ומבוסס יותר מעוסק פטור, שמזכיר בשם שלו עסק קטן.
– אין תקרת זכוכית. בניגוד לעוסק פטור, אין הגבלה על רמת ההכנסה, כך שאפשר לפתח כל הזמן את העסק ולשאוף הכי גבוה.
חסרונות של עוסק מורשה:
– יותר הוצאות על רואה חשבון לעומת עוסק פטור, העלויות פה קצת יותר גבוהות.
– אין הפרדה בין בעל העסק לבין העסק עצמו, מה שאומר שבמקרה של תביעה או חובות, ניתן לתבוע אתכם וזה עליכם ועליכם בלבד (בניגוד לחברה בע״מ למשל, שהיא יישות משפטית נפרדת מהבעלים שלה).
– עוסק מורשה נדרש להעביר תשלומי מע״מ וכפועל יוצא – לדווח למע״מ אחת לחודש או חודשיים.
5. מתי עוברים מעוסק פטור לעוסק מורשה?
שאלת השאלות שיש לה בעצם תשובה די פשוטה – האם אתם עוברים את תקרת ההכנסות שקבועה בחוק לעוסק הפטור? נכון לשנת 2025, תקרת ההכנסות לעוסק פטור היא 120,000₪ בשנה, משמע: אם העסק שלכם מגלגל יותר מהסכום הזה במשך שנה, אתם לא רשאים להיות מוגדרים כעוסק פטור (שפטור מתשלום מע"מ) ועליכם לפתוח עוסק מורשה. לעוסק מורשה יש קצת יותר חובות מאשר עוסק פטור, כתוצאה מכך שהוא פשוט עסק גדול יותר. לסיכום – עברתם את התקרה? אתם צריכים לעשות את המעבר.
6. האם כדאי להתחיל כעוסק מורשה?
התלבטות לגיטימית. מחד, למה ישר לקפוץ למים העמוקים? אם אתם יודעים שכרגע יש לכם מחזור עסקאות קטן, ואתם לא רוצים להתעסק עם המע"מ ועם דיווחים תכופים יותר (עוסק מורשה נדרש לדווח בתדירות גדולה יותר מהעוסק הפטור לרשויות החוק, נרחיב על כך בהמשך), אין סיבה לפתוח ישר עוסק מורשה, ואפשר להתחיל באיזי עם עוסק פטור.
מאידך, אם אתם יודעים שמחזורי העסקאות שלכם גבוהים, או לחלופין אתם צופים שלמרות שכרגע אתם עוד מתאימים להגדרה של עוסק פטור, בקרוב העסק צפוי לצמוח ותעברו את תקרת ההכנסות הקבועה בחוק, שווה לחסוך את הבירוקרטיה הכפולה ולהתחיל ישר מעוסק מורשה. עוד חשוב לציין כי יש מספר מקצועות שמחייבים את בעליהם להירשם כעוסק מורשה כבר מההתחלה, כלומר הם לא רשאים בכלל להתחיל כעוסק פטור.
ברשימה הזו כלולים מקצועות כמו אדריכלים, יועצים למיניהם, רופאים, פסיכולוגים, מתווכים, ועוד . לסיכום, אין פה נכון ולא נכון. אתם צריכים לחשוב מה מתאים למצב העסק הנוכחי שלכם ולעתיד שאתם צופים לו.
7. תחומי העיסוק המרכזיים של עוסקים מורשים
על פי נתוני המשתמשים במערכת של מורנינג, 3 תחומי העיסוק המרכזיים של עוסקים מורשים הרשומים במערכת הן סחר, בניה ולוגיסטיקה במקום הראשון, שירותי Wellness ובריאות במקום השני, ותחומי הקריאייטיב, התקשורת ושירותים מקצועיים לעסקים במקום השלישי.
8. מה הזכויות והחובות של עוסק מורשה?
לעוסק מורשה יש אמנם יותר חובות, אך גם יותר זכויות ביחס לאחיו הקטן עוסק פטור. עוסק מורשה חייב לגבות מלקוחותיו מע"מ בסך 18% ממחיר כל שירות או מוצר שסיפק, ולהעביר את הסכום לרשות המיסים. בנוסף, עוסק מורשה חייב להגיש דו"ח מע"מ תקופתי אחת לחודש או חודשיים, כתלות במחזור העסקאות שלו. מכיוון שעוסק מורשה גובה מע"מ מלקוחותיו, בכל עסקה עליו להפיק חשבוניות מס, שלמעשה מחייבת את העסק לשלם לרשויות החוק את סכום המע"מ שהוא שנגבה מהלקוח, כמפורט בחשבונית. למעשה, חשבונית המס היא הדרך של מע"מ לדעת כמה עוסק מורשה צריך לשלם.
יחד עם זאת, עוסק מורשה יכול לקזז מהסכום שמועבר לרשות המיסים מס תשומות, שהוא המע"מ שבעל העסק שילם עבור רכישות שוטפות עבור העסק. מה זה אומר? שעוסק מורשה משלם מע"מ על ההוצאות שלו, אבל מקבל חזרה חלקיות ממנו, בניגוד לעוסק פטור.
לסיכום, עוסק מורשה חייב ביותר דיווחים ותשלומים, אך הוא זוכה גם להטבות מסוימות שעוסק פטור לא זכאי להן.
9. כמה מס משלם עוסק מורשה?
מכיוון שעוסק מורשה גובה מע"מ מלקוחותיו, בכל עסקה עליו להפיק חשבוניות מס, שלמעשה מחייבות את העסק לשלם לרשויות החוק את סכום המע"מ שנגבה מהלקוח, כמפורט בחשבונית. למעשה, חשבונית המס היא הדרך של מע"מ לדעת כמה עוסק מורשה צריך לשלם (אז אם היו לנו פה גם מספרים, היינו יכולים לתת לכם תשובה קצת יותר מדויקת). וכמובן, יש את המיסים שצריך לשלם על הרווחים של העסק. המס משתנה בהתאם לרווחים בפועל, וככל שהם גבוהים יותר, כך שיעור המס יהיה גבוה יותר. אל תתנו לזה להפחיד אתכם מלהרוויח, זה רק אומר שאתם בדרך הנכונה!
10. האם עוסק מורשה חייב להוציא מספר הקצאה לכל חשבונית?
הדרישות של רפורמת חשבוניות ישראל הן לא בקשה, הן דרישה, ואם לא תעמדו בה אתם מפרים את החוק. החדשות הטובות – עם מורנינג אתם בידיים טובות, ולא תצטרכו לדאוג בגזרה הזאת.
ובשורה התחתונה – אם יש לכם עוסק מורשה, אתם חייבים להיות ערניים ולדאוג להכין את העסק כמה שיותר מהר לרפורמה החדשה, גם אם אתם לא מוציאים חשבוניות בגובה 20,000 ₪. למה? כי הסכום עבורו נדרש מספר ההקצאה יורד בכל שנה ובהמשך גם חשבוניות של 5,000 ₪ יחויבו במספר הקצאה.