הפעלת עסק מהבית יכולים להיות פתרון אידיאלי לעסקים שלא חייבים לעבוד בחלל גדול או עם ציוד מיוחד ויכולים לחסוך את הפקקים, השכירות והעלויות הנלוות ולעבוד מהביתמשבר הקורונה שהרגיל את השוק לפגישות זום, פתח את האפשרות עבור עסקים נוספים לחתוך עלויות ולשקול לעבור לפורמט של עבודה מהבית אפילו באופן קבוע ומכל מקום בארץ.

זאת בדיוק הסיבה שביקשנו מעו"ד צליל גולדרט, עורכת דין מוניציפלית ושותפה במשרד עו"ד טלבי גולדרט, הפועלת לקידום זכויות עסקים להסביר מה חשוב לדעת כשמפעילים עסק עצמאי מהבית, איך מוודאים שהפעילות העסקית נעשית באופן חוקי ומה הפתרונות האפשריים לעסקים כאלה.

עסק מהבית – רישוי עסקים מהעירייה

מהי מערכת היחסים בין עסק שפועל מהבית לבין העירייה?

רגע לפני שמחליטים שהעסק יופעל באופן קבוע מהבית כדאי להכיר את השותף השקט החדש שלכם – העירייה.

לרשות המקומית (=העירייה), יש את הכלים להחליט ולבצע אכיפה על כל מה שמתרחש בתחומה. העירייה מפעילה אכיפה בכל הקשור לנושאי רישוי עסקים, תכנון, בניה וארנונה.

לכן, בדיוק כמו שאנחנו מכירים את החוקים החלים עלינו בכל הקשור למגורים, כבעלי עסקים עלינו לדעת מה מותר ומה אסור לנו לעשות בדירה שהיא גם העסק שלנו.

עסק מהבית – רישיון עסק שיאפשר לו לפעול באופן חוקי

מפעילים עסק מהבית? חשוב שתקבלו רישיון עסק

יש מעל מאתיים סוגים של עסקים שאמורים להוציא רישיון עסק כדי לפעול. אם לא ידעתם את זה אתם לא לבד- הרבה פעמים הציבור לא מכיר את העולם הזה של הרשיונות.

הגבלות הקורונה על עסקי המזון הביאו לפריחתו של הבישול הביתי. מצב זה יצר סוגייה מיוחדת ברישוי עסקים לגבי הכנת מזון מהבית, שכן בישול ביתי ומכירתו לקהל הרחב אינם מוסדרים כראוי בחקיקה בישראל.

לדוגמא, עיסוק במזון מגלם פוטנציאל לסיכון תברואתי וסיכון לבריאות הציבור ועסקים אלו כמעט תמיד יחויבו להוציא רישיון עסק כדי לפעול באופן חוקי.

עד למרץ 2020 הדאגה הייתה בעיקר של מסעדות, שירותי קייטרינג ועסקי מזון שונים, אבל התנאים בהם הם צריכים לעמוד בלתי אפשריים לעסק ביתי: אלו כוללים נהלים לשמירת חומרי הגלם והמזון, חלוקת אזורי העבודה, אחזקת הכלים, ודרישות מספקי המזון.

על-פניו נראה שעסק מזון מדירת מגורים לא יוכל לקבל את אישור משרד הבריאות לרישיון העסק שלו. אולם יתכן ששיח עם המחלקה לבריאות הסביבה במשרד הבריאות יוכל לסייע במציאת פתרונות יצירתיים למצב. חשוב לזכור שעסק מחוייב ברישיון, עסק שפועל ללא רישיון מבצע עבירה פלילית אשר עלולה להביא לנקיטת הליכים מצד העירייה, משרד הבריאות וגורמים אחרים. כמו כן, עסק שכזה עלול לקבל צו סגירה מנהלי אשר יכפה את הפסקת הפעילות שלו באופן מידי.

על מנת להימנע מבעיה לא צפויה מבחינה זו מומלץ לפנות מבעוד מועד לרשות המקומית ולברר מה המגבלות החוקיות לפתיחת העסק שלכם בדירתכם, ככל שישנן. על אף החינוך הישראלי נגד שאלות "קיטבג" הימנעות מקבלת מידע מראש עלולה רק להזיק לכם ואילו פנייה לרשות לא אמורה להחמיר את מצבכם. ההפך הוא הנכון – בכל הנוגע לרישוי עסקים תפקידה של הרשות המקומית הוא לנסות ולסייע, להסביר ולהקל בתהליך. יחד עם זאת, כדאי לקבל כל מענה של הרשות בכתב ולא לסמוך על תשובה בעל-פה שלא תוכלו להוכיח לאחר מכן.

תכנון ובנייה בהקמת עסק מהבית

המונח 'תכנון ובניה' לא תמיד יהיה מוכר לבעלי העסקים בישראל אך אם בוחרים להפוך את הבית למקום הקבוע של העסק, כדאי להתחבר ולחקור אותו יותר לעומק.
על כל איזור בכל עיר חלות תוכניות מסויימות שקובעות איפה מקומות אפשר לפתוח מסעדה, חדר כושר, מפעל לייצור או לבנות בתי מגורים, מה שאומר שלא בכל אזור מגורים מותרת הפעלה של עסק.
גם אם מדובר בעסק בעל אופי פקידותי לחלוטין כמו מרפאה, משרד עו"ד או רו"ח וכיו"ב יתכן  שבאזורים מסויימים שימוש כזה בנכס זו הוא אסור.
תוהים מה הסיבה לכך? ברוב המקרים השאיפה היא שבבית המגורים לא יתקבלו לקוחות ולא יגרמו מפגעי רעש, אור (משילוט), עומס תנועה, קושי בחניה ועוד.

עסק מהבית – כיצד ניתן לדעת את השימושים המותרים בבית שלך?

ראשית עליך לאתר את מספר גוש-חלקה של הבניין.
ניתן לעשות זאת ע"י הזנת כתובת מלאה באתרים כמו של המרכז למיפוי ישראל ואפילו באתר ההנדסי של העירייה.לאחר שאותרו פרטים אלו יש לחפש את התב"ע (תכנית בניין עיר)  החלה על אזור המגורים שלך – גם זאת אפשר לעשות באתר ההנדסי של העירייה.
התכנית מפרטת את השימושים המותרים בכל אזור ואפשר לבדוק אם בית המגורים שלך נמצא באזור המאפשר שימוש מעורב (לא מבינים מה ההבדל בין התוכניות? הכנסו אל מילון תכנון ובניה).
מומלץ להיעזר באדריכל או מהנדס לייעוץ קצר בנושא כיוון שלא תמיד קל להבין את המידע ההנדסי והייעודים המותרים החלים על דירתך.
במקרה שהשימוש אינו מותר בתוכנית החלה על אזור מגורייך, ניתן להגיש בקשה לשימוש חורג, מדובר למעשה על בקשה להיתר בניה, לכל דבר ועניין, על אף שלא מתרחשת בפועל בניה אלא משנים את השימוש המותר על פי חוק באותו הנכס.
שימוש מסחרי בבניין מגורים שאינו מותר בתב"ע או בהיתר בניה לשימוש חורג, מהווה עבירה פלילית ועלול להביא לנקיטת הליכים מצד העירייה.

פתיחת עסק מהבית – שינויים בחיוב הארנונה

חיובי ארנונה הם אחת התקורות הקבועות שהעסק צריך לשלם בכל חודש שני וכמעט שאין דרך להפחית בהוצאה זו.
לכל עירייה יש צו ארנונה משלה ובו נקבעים הסיווגים והתעריפים השונים. נכסים שמוגדרים בסיווג "מגורים" נהנים מארנונה נמוכה בהרבה מאלו של סיווגיים עסקיים. את סיווג הארנונה קובע השימוש שתעשו בפועל בדירה גם אם אתם מתגוררים בה.


משמעות הדבר היא שגם אם העסק שלכם מתנהל מדירת מגוריכם עדיין יתכן שסיווג הארנונה שלכם יהפוך לסיווג עסקי, לפחות על החלק היחסי שהעירייה תשייך לעסק מתוך כלל הדירה.
עסקים למתן שירותים, למכירות, למקצועות חופשיים ועוד בדר"כ ישלמו את התעריפים הגבוהים ביותר בצו ואילו עסקים לייצור ומלאכה, לתעשייה, לתוכנה לרוב ישלמו תעריפים נמוכים של עד 50% פחות.

עסק מהבית – חלוקת החלל בדירה

חלוקת החלל בדירה שלכם היא חשובה בהיבט זה ומומלץ לוודא שיש אזור מוגדר ממנו נעשית הפעילות העסקית, זאת למקרה שפקח מהעירייה יגיע לבדוק את הנכס ויוחלט לשנות את סיווג הארנונה שלכם בהתאם.

רוב העסקים יכולים לפעול מהבית ללא הפרעה

ועדיין, במבחן התוצאה עסקים רבים יכולים לפעול  מביתם ללא הפרעה לפעילותם ומבלי שהעירייה באה לדפוק על דלתם.
יחד עם זאת, כדי להימנע מהפתעות לא נעימות כדאי להכיר את הממשקים האפשריים בין פעילות העסק לבין הפיקוח במרחב העירוני.

אז אם אתם שוקלים לפתוח עסק מהבית מומלץ לקבל חוות דעת מקדימה מאיש מקצוע שעוסק בתחום המנהלי ומכיר את כלל הממשקים עם הרשות המקומית.

על הכותבת:
עורכת דין צליל גולדרט היא עו"ד רשויות מקומיות, שותפה במשרד עו"ד טלבי גולדרט ופעילה לקידום זכויות עסקים בישראל.
ליצירת קשר עם עו"ד גולדרט: law-il.com