לקראת שבועות, ליקטנו 4 עצמאים שפתחו את העסק שלהם בחודשים האחרונים לשיחה על התחושות והתגליות שלהם. וכמובן על הקורונה. סלינו על כתפנו וראשינו עטורים בסיפורים.
את הזווית שלהם סיפקו מיטל מכלוף, מדריכת הורים, שיצאה לעצמאות בחודש ינואר, אסף עינצ'י שיחד עם בת זוגו צוף מנהלים את בטן מלאה, עסק לניהול דפי אינסטגרם בתחום הקולינריה, לאוניד אוסטרובסקי שאחרי 19 וחצי שנים כשכיר הפך לפרילאנסר בתחום קידום אתרים בגוגל ושיווק באינטרנט (וזה בדיוק מה שאנשים מחפשים, הוא מדגיש), ואמיר אפל שעזב קריירה בעולם היח"צ כדי ללכת בעקבות הלב ולפתוח סדנאות אפייה לצד ייעוץ וליווי אנשי תוכן וקריאייטיב.
המעבר לעצמאות, שלא לומר השיגור לעצמאות, שונה אצל כל אחד, אבל יש בו גם הרבה מהמשותף – הרצון להעניק בצורה אישית יותר מעצמם וההבנה שכנראה עבודה כשכיר לא תאפשר זאת. על הסיבות, ההפתעות והעסק בתקופת קורונה דיברנו בזום. 

מה דחף כל אחד מכם לצאת לעצמאות?

אסף: העצמאות הפסיקה אצלי רצף של עבודות לא מחייבות שלא באמת התאימו לי ולא בנו לי מסלול כלשהו. כשעזבתי את מקום העבודה האחרון שלי, לקחתי פסק זמן כדי להבין בדיוק איפה התשוקה שלי ובמה אני באמת אהיה טוב. בדחיפה של צוף, בת הזוג שלי, הקמנו את העסק.
ליאוניד: אחרי הרבה שנים בחברות גדולות, שמנו אפילו 150 איש, הבנתי שאני רוצה ליצור תהליכים הרבה יותר בינאישיים ולא להיות עוד חלק בשרשרת ארוכה של החלטות, שיקולים ופוליטיקות של כדאיות ומשאבים. בקיצור, יצאתי לעצמאות כדי להיות All In בשביל הלקוחות שלי.
אמיר: אני לא עזבתי את עולם הקורפורייט עם מטען וגם לא חלמתי בסתר להיות עצמאי, אבל הרגשתי שאני לא מביא ערך לעולם או פועל מתוך שליחות. למעשה, עזבתי בלי לדעת לאן, ועם הזמן התחילו לצוץ יוזמות שהפכו לעסק.

מה הדבר המפתיע ביותר שגיליתם על החיים העצמאיים?

מיטל: הופתעתי מכמות הלמידה שלי ומכמות הנושאים שאני צריכה לעסוק בהם. גילית מהר מאוד שמעבר להדרכת הורים, אני צריכה להבין בשיווק, להכיר את הפלטפורמות השונות ומה עובד באיזה שלב. זה מרתק.
מאז התחלתי לעשות סדנאות הורים. ואני נהנית מהעשייה. דווקא עכשיו בקורונה זה הסביר לי למה זה נכון.
אסף: הופתעתי מהרעב שלי לצמוח ולגדול בכל יום מחדש. אני מרגיש ש-24 שעות ביממה לא מספיקות לי. והדבר הכי טוב הוא שפתאום התעוררתי על החיים שלי.
ליאוניד: הופתעתי לראות עד כמה ללקוחות חשוב שאני עצמאי יחיד, פרילנס, ולא חברה. אנשים מחפשים את הקשר בגובה העיניים ואת התשובות מזה שעושה את העבודה בשבילם, ולא להיות עוד לקוח שמחכה שיחזרו אליו.
אמיר: אותי הפתיע הזמן שלקח לי להתנתק מהרגלים כשכיר, כמו למשל קביעת סדרי עדיפויות או האופן שבו דיברתי עם לקוחות. אז ראיתי שאני יכול להתבטא בצורה אותנטית ולהביע את דעתי בשפה שלי. 

איך זה להיות עסק חדש בתקופתה הקורונה?

מיטל: מוזר ככל שזה ישמע, הקורונה נתנה לי סיבות לאופטימיות. הבנתי שבעצם היותי עצמאית, אני קובעת את גורלי ולא תלויה ברצונות של בוסים או בשיקולים שלהם. לפני שנה ראיתי גרף של תפקידים שימשיכו לאורך שנים, ואחד מהם היה נותני שירותים. הקורונה הוכיחה שאנחנו כיועצים נחוצים. באופן אישי, עשיתי אדפטציה של התהליך לשיחות טלפונית ובזום. זה פתח אצלי עוד כיוון חשיבה גם לימים שאחרי.
גם אמיר, כמו מיטל, שינה במהירות את מודל הפעילות והתחיל להעביר סדנאות אפיה בוואטסאפ, דבר שהוכיח את עצמו ומסתמן כערוץ הדרכה פופולרי. 

איזו עצה הייתם נותנים לעצמכם כשרק הקמתם את העסק?

מיטל: הייתי מעודדת את עצמי לא לחשוש מללמוד תחומים חדשים.
אסף: את הקורסים הדיגיטליים התחלנו לבנות בנובמבר האחרון וזה כיוון שהיום מוכיח את עצמו. כך שבהחלט הייתי מייעץ לעצמי אז לאמץ מודלים בצורה מהירה יותר, גם אם הם חדשים.
לאוניד, שהקושי הרב שעבר על עולם קידום האתרים לא פסח גם עליו, גילה גישה יצירתית ונדיבה במיוחד. "הבנתי בהתחלה שלקוחות יעצרו פעילות בגלל חוסר הוודאות, ומתוך הסתכלות של שותפות ארוכת טווח הצעתי להם את השירותים שלי ללא תשלום בחודשים אלו, מתוך הבנה שזה השימור הכי נכון ומתוך חשיבה על האינטרס של הלקוח"

אילו טיפים יש לכם למי ששוקלים לצאת לעצמאות בקרוב?

אמיר: אני מאמין שידע ומקצועיות מגיעים רק דרך עשייה. ובאותה מידה, אי אפשר לדעת משהו בצורה מספיק טובה בלי להתנסות ולחוות אותו. כך שאני ממליץ לעצמאיים לא לפחד לעשות פרויקטים שיצמיחו אותם, גם אם יש בהם משהו חדש עבורם.
לאוניד: לא צריך להמתין 19.5 שנים כדי לצאת לעצמאות. אם אתם מרגישים שיש לכם את זה, תתחילו.
אסף: תרשו לעצמכם ליהנות מהפריבילגיות הקטנות של חיים עצמאיים. אם זה יום שבו אתם רק סופגים השראה, לומדים משהו חדש או הולכים להצגה יומית, תפרגנו לעצמכם. יש תחומים שהחמצן הזה קריטי לעבודה שלכם, אז תנשמו אותו.