דמיינו שהחיים הם משחק שכל העולם משחק בו. הקלפים חולקו וכדי לנצח אתם צריכים להשתמש ביד שקיבלתם וביכולות שלכם. היופי במשחק "החיים" הוא שהקלפים שקיבלתם בהתחלה לא קובעים את ההמשך. במשחק הזה יש מספר אפשרויות, כללים שונים והמון דרכים לנצח: לזרום עם המזל, ליזום מהלכים, ליצור שיתופי פעולה ועוד. יותר מזה, במשחק החיים הניצחון הוא לא יעד או מטרה סופית, אלא רק נקודה במסע. זה, על קצה המזלג, העקרונות של פסיכולוגיה חיובית. עכשיו נעבור למנה העיקרית.

מי את פסיכולוגיה, ועוד חיובית?

פסיכולוגיה חיובית חוקרת את הסיבות לאושר, עוזרת לנו לראות את החצי המלא של הכוס ויוצאת מנקודת הנחה שבמשחק החיים, כל מה שאנחנו יכולים לעשות הוא להמשיך לצמוח ובעצם לשחק בצורה הטובה ביותר עם "הקלפים" שקיבלנו. זה אומר להתרכז במה שיש, להיות בכאן ובאפשר במקום במחר ובאולי – ועם זה להתמודד ולנצח.
פסיכולוגיה חיובית מניחה שהיחס שלנו למציאות, יכול לקבוע את המציאות עצמה. הוא מקבל את המצב כמו שהוא ורואה בצורה יוזמת איך אפשר להפוך את המצב הנתון לטוב יותר.

להיפתח לרעיונות חדשים

פסיכולוגיה חיובית מאפשרת להתגבר על בעיות בעזרת שינוי זווית ההסתכלות והפיכת כל מכשול או מגבלה לשלב בדרך. היא מאפשרת להבין שהדרך כמעט אף פעם לא תהיה סלולה, שבכל דבר שנעשה יצוצו אלמנטים שלא צפינו, אבל היא תראה איך אפשר לעבוד עם מה שיש, במקום שמה שיש יוציא לנו את הרוח מהמפרשים.
לדוגמא, מצד אחד, אנחנו רוצים לשלוח ניוזלטר מושקע ומצד שני, אנחנו עצמאים בלי רגע פנוי.
הדרך האוטומטית יכולה להיות לגנוז את הרעיון. הדרך החיובית היא לומר שבמקום שהניוזלטר יהיה חודשי, הוא יהיה דו-חודשי או רבעוני. במקום שיהיו בו 4 אייטמים יהיו בו שניים. במקום שהוא יעבור כתיבה מקצועית ועיצוב הוא יהיה טקסט אישי מהלב. 

חזקים ברגעים החלשים

חשבתם פעם למה לאנשים מסוימים קל יותר להתמודד עם טלטלות החיים וכל ה"כיף" שנפל עליהם?
כולם חווים ירידה במכירות, התמודדות עם ספקים ולקוחות, שוטף פלוס שישים ועוד לחצים שלא מוסיפים להרגשה הכללית. התשובה טמונה בחוסן נפשי – מנגנון מהמם שעוזר להתמודד עם מצבי לחץ, קונפליקטים וכשלונות. חוסן נפשי מאפשר להשתקם מסיטואציות מלחיצות ומתוכניות שהתפקששו. בוטלה ברגע האחרון סדנת בישול שהוזמנתם להעביר? במקום להתאכזב אפשר לנצל את המצרכים והזמן שהתפנה לעלות לשידור לייב ולהתחיל לאפות עם העוקבים. הטריק הוא לחפש משמעות במצב החדש שנוצר ולעבוד מתוכו, ולעשות את המיטב מהמצב הקיים. זאת לא יצירתיות מיוחדת, זאת פשוט התמקדות ב"יש".

בהצלחה עם זה

לימדו אותנו שאם נעבוד קשה יותר – נצליח יותר ונגיע למקומות שעליהם חלמנו. זה כנראה לעולם לא יקרה, מהסיבה הפשוטה שבכל פעם שאנחנו חווים הצלחה, היחס שלנו אליה משתנה, וגם ההגדרה מהי הצלחה משתנה. כשאנחנו משחקים במשחק מחשב חדש, זה כיף גדול לעבור את השלב הראשון. אבל בשלב הרביעי במשחק, אותה תחושת סיפוק מהשלב הראשון מתבטלת. רף האושר עבר שלבים גם הוא.
אז גם לזה יש לפסיכולוגיה החיובית מה לומר והיא מדברת על "יתרון האושר" – עקרון שהוכח בניסויים לפיו העלאת רמת החיוביות בהווה מביאה לשינויים פיוזלוגיים במבנה המוח. המוח החיובי מעלה את רמת האינטליגנציה, היצירתיות והתפקוד בהשווואה לאימוץ חשיבה שלילית ופסימית. במספרים: אנשים בעלי מוח חיובי הראו פרודוקטיביות גבוהה יותר ב-31%. אנשי מכירות בעלי מוח חיובי הראו ביצועים גבוהים יותר ב-37%. גם בקרב רופאים נרשמה עליה של 19% במהירות ואיכות האבחון והטיפול. טיפ: כשאתם בוחרים מנתח – לכו על החייכן.

קודם כל כן

מרבה לקוחות, מרבה דאגה. אבל אם נרכיב את משקפי הפסיכולוגיה החיובית אפשר לראות בבירור: יותר לקוחות אומר יותר אנרגיה, רעיונות ויוזמות.
והנה עוד דוגמה להבדל שהיא יכולה ליצור ביחסים עם לקוחות. בפסיכולוגיה חיובית אין באמת "כללים" למשחק, ולכן יכול להיות שהלקוח באמת צודק ושהטיעונים שלו טובים. כשהלקוח רואה שאתם קשובים אליו, הוא יקשיב למה שיש לכם לומר. כשתבואו בגישה חיובית, תוכלו לומר מה כן ניתן לעשות בצורה שקולה ונינוחה (כי אתם לא במלחמה איתו ואין פה בעצם ניצחון…), מה השיקולים העומדים מאחורי זה ואיך אפשר להמשיך מכאן.

אל תחכו לתודות

לא צריך לחכות ללקוח מרוצה כדי לשמוע "תודה" ולקבל פידבק חיובי על העבודה הטובה שאתם עושים. תרימו לעצמכם. הוקרת תודה היא אחד מעמודי התווך של הפסיכולוגיה החיובית, היא עוזרת לנו להתרכז בכאן ובעכשיו ובמה שיש, נשמע מוכר? ניסוי פופולרי בתחום בדק את הקשר בין מחשבה לרגש. בניסוי הנבדקים התבקשו לחיות את חייהם כרגיל ולהמשיך בשגרה. השינוי היחיד שנדרשו לעשות הוא לכתוב לפני השינה 5 דברים טובים שקרו להם היום. הנבדקים שהקפידו על ההנחיות וכתבו 5 דברים בכל יום, הראו שיפור במדד האושר וגם בתפקודים בריאותיים. דמיינו אם הייתם כותבים פעם בשבוע ללקוח מייל תודה, פרגון או הוקרה. שווה מחקר!

איפה נרשמים?

החדשות הטובות הן שאפשר לאמן את המוח לפסיכולוגיה חיובית. החדשות היותר טובות הן שהשינויים יופיעו תוך זמן קצר. אז למדו את המוח שלכם לסרוק את העולם ולחפש בו את הדברים החיוביים קודם ותראו איך הרבה מאוד הזדמנויות חדשות ואפשרויות מרגשות יפתחו בפניכם. וגם תהיו יותר בריאים 🙂