המון מושגים חדשים נכנסים לחייו של עוסק פטור ברגע שהוא יוצא לדרך עצמאית. אם גם אתם נמצאים בדיוק ברגע הזה, הנה מדריך קצר עם מה שצריך לדעת על הטופסיאדה של העוסקים הפטורים. 

חשבון עסקה או דרישת תשלום, קבלה או חשבונית מס? מבולבלים מכמות המושגים הדומים, אך השונים בהחלט בחייו של העצמאי? אל דאגה, אנחנו כאן בדיוק בשביל לעשות סדר בבלאגן ולהסביר את הכל במושגים פשוטים, בדיוק כמו שאנחנו אוהבים. אז איזה מסמכים עוסק פטור צריך להפיק, במה הוא שונה מעוסק מורשה ולמה זה בכלל משנה? הנה כל התשובות.

ההבדל בין עוסק פטור לעוסק מורשה

עוסק פטור הוא עצמאי שסך הכנסותיו לא עולות על 107,692 ₪ בשנה (נכון לשנת 2023). משום שהוא מתעסק בסכומי כסף נמוכים ביחס לעוסק המורשה (שסך הכנסותיו עולות על הסכום המאוד ספציפי שנקבע), העוסק הפטור לא גובה מע"מ מלקוחותיו, ולכן גם פטור מדיווחים למע"מ על הכנסותיו. 

בהתאם לשוני שבין שני סוגי העוסקים, גם סוגי המסמכים שהשניים צריכים להפיק שונים. בעוד העוסק המורשה חייב להפיק חשבונית מס (מדווחת לרשויות החוק על העסקה ומחייבת את העצמאי בתשלום המע"מ עליה) העוסק הפטור לא צריך להוציא חשבונית כזו. עם זאת, הוא צריך להכיר שני סוגים אחרים של מסמכים, עליהם נסביר מיד.

חשבון (או חשבונית) עסקה

חשבון עסקה, או חשבונית עסקה בסגנון המדובר (שם אחר, אותה משמעות) הוא למעשה דרישת תשלום של עוסק פטור, ומוציאים אותה לפני ביצוע העבודה וקבלת התשלום. 

חישבו על חשבון העסקה כעל סוג של חוזה: זו ההוכחה שלכם, העצמאים, שאתם והלקוח אכן ביצעתם עסקה וקבעתם את גובה התשלום אותו תקבלו בעבורה. בעצם, זו דרישת תשלום המפרטת את השירות שהלקוח עתיד לקבל, ואת התנאים בהם העסקה תתבצע. חשוב לדעת – חשבון עסקה הוא מסמך שנועד לתיעוד בלבד ואין לו משמעויות חשבונאיות. משמע, אין צורך לדווח לרשויות המס על הוצאת חשבונית עסקה, ולא משלמים בגינה מע"מ.

קבלה

הו הא מי זה בא, זו כמובן הקבלה! קבלה היא מסמך חשבונאי המעיד על כך שהלקוח שילם את סכום הכסף המצויין על גביה. את הקבלה מוציא עוסק פטור לאחר ביצוע העבודה ולאחר קבלת התשלום, והיא כמו חותמת הסיום של העסקה. 

את הקבלה יש להפיק  מיד עם קבלת התשלום, על פי חוק, כדי לא להסתבך בטעות עם הרשויות. עוסקים מורשים, שהם לא אתם, יכולים לשלב את הקבלה עם חשבונית המס שלהם, אבל אין מה לסבך סתם. מבחינתכם – קיבלתם תשלום, הוצאתם קבלה ושלחתם ללקוח? האירוע סגור וחתום 🙂

בהתאם לכך – זה אומר שאם חוזרים לרגע אל השאלה בכותרת המאמר – עוסק פטור לא צריך להפיק חשבוניות מס, ובמקומן הוא מפיק קבלות, שהן המסמך החשבונאי היחיד שהוא מחוייב להפיק.

סיכום

כעוסק פטור, יש שני סוגי מסמכים עיקריים שעוסק פטור מפיק:
1. חשבון (חשבונית) עסקה, המהווה דרישת תשלום מוכרת ומפורטת. מפיקים אותו לפני ביצוע העבודה, הוא נדרש לצורכי תיעוד גם מהצד של הלקוח וגם מהצד שלכם, וכולל בתוכו את פרטי השירות שאתם מציעים ללקוח ואת גובה התשלום שנקבע. זהו אינו מסמך חשבונאי.

2. קבלה, שאתם מפיקים ושולחים ללקוח לאחר קבלת התשלום, והיא הסטמפה הסופית על העסקה – העבודה בוצעה והתשלום הועבר. 

הפקת חשבונית מס לא רלוונטית עבורכם כרגע, היות ועוסקים פטורים אינם מחוייבים בתשלום מס לרשויות החוק. זה, לפחות, עד שתהפכו לעוסקים מורשים.

ועוד משהו חשוב לסיום

אפשר להפיק את המסמכים להם אתם זקוקים כמו פעם, עם פנקס ועט שיש בו דיו אמיתי, אבל הרבה יותר כיף לעשות את זה עם חשבונית אונליין. עם המערכת הנוחה של מורנינג (חשבונית ירוקה) אפשר להפיק את כל סוגי המסמכים בשניות, לשלוח בקליק דוחות אל הרו״ח, לנהל הוצאות ועוד המון כלים המאפשרים לעוסק פטור ליהנות מהעצמאות ולנהל את העסק בקלות וביעילות. מזמינים אתכם להתנסות עם חודש חינם במתנה.