תקציר הפרק
אביב מדריך טיולים מגיל 18 והוביל רבבות מטיילים לכל חלקי הארץ. הוא הצליח עם השנים להפוך לאחד המדריכים המבוקשים על ידי תאגידים ואנשי עסקים.
דיברנו עם אביב על האתגרים סביב תפעול של עסק עונתי, מה עושים בין פרויקט לפרויקט ואיך הופכים את הזמן הזה לכזה שמייצר ערך מוסף לעסק שלכם. תובנות מדהימות שרלוונטיות לכל עסק ולכל העצמאים באשר הם.
תמלול הפרק
פרק רביעי של מושג ירוק, הפודקאסט של חשבונית ירוקה. היום אנחנו נארח את אביב הרצליך, שאחרי שהוא הדריך בצופים וחיילים בצה"ל הוא החליט ממש מזמן שהשתחרר להיות מורה דרך ומאז אחרי למעלה מעשור ואלפי תיירים שהדריך מדן ועד אילת הוא הצליח למקם את עצמו בצמרת הטריפ אדווייזר כמורה דרך לאנשי עסקים בכירים ומשלחות שמגיעות מכל העולם. עם אביב נדבר על לוח השנה של העצמאי, או במילים אחרות – איך מתנהלים גם כשאין עבודה. מה, מה בכלל עושים?
אביב: צהריים טובים.
איתמר: שלום אביב.
אביב: שלום, שלום. טוב לראות אותך.
איתמר: מה העניינים? טוב, טוב גם לראות אותך. אנחנו נגיד שאנחנו חברים אחרת זה יהיה ממש מוזר פה כל השיחה הזאת.
אביב: כן, גילוי נאות, גילוי נאות.
איתמר: כן.
אביב: חברים הרבה זמן.
איתמר: תסביר רגע מה… נזרקת, איך, מתי ואיך החלטת להיות עצמאי?
אביב: אז את האמת שאצלי לא הייתה דילמה כי אני לפני שתים עשרה שנה, בזמן השירות הצבאי שלי, הבנתי שאני רוצה להיות מורה דרך, אני יודע שזה לא מאוד אופייני לדור ה-Y לדעת מה הם רוצים לעשות אבל אני ידעתי מה אני רוצה לעשות כבר בגיל שמונה עשרה תשע עשרה ואצלי אין, אין ממש אופציה להיות שכיר. אין דבר כזה להיות מורה דרך שהוא לא עצמאי. המהות של מורה דרך היא עצמאות ולמעשה לעולם לא הכרתי דבר אחר.
איתמר: לא הכרת דבר אחר וזה גם… אבל אתה רואה את עצמך היום אחרי עשר שנים בדבר הזה אחרת לגמרי ממה שראית את עצמך בהתחלה.
אביב: נכון, נכון.
איתמר: תסביר.
אביב: אז קודם כל אני חושב שבגיל שמונה עשרה הייתה לי איזושהי מידה של תמימות.
איתמר: כן.
אביב: שלא כל כך הבנתי את ה…
איתמר: היום אתה בן כמה?
אביב: היום אני בן שלושים ואחת. לא הבנתי את ה… בכלל את הצד העסקי. מה שמשך אותי זה לטייל. אני רציתי מקצוע שיאפשר לי לטייל. הייתי מאוד מחובר לתחום של ידיעת הארץ והיסטוריה וארכיאולוגיה ואני רציתי משהו שיאפשר לי להתפרנס ולעשות את הדברים האלה. בגיל שמונה עשרה לא ישבתי עם מחשבון וחישבתי כמה אני יכול להרוויח ולא ידעתי את הדברים האלה. בשנים האחרונות מן הסתם, באופן טבעי…
איתמר: ואז גילית את חשבונית ירוקה ופשוט…
אביב: ואז גיליתי את חשבונית ירוקה והפכתי להיות רואה חשבון קטן.
איתמר: ממש ככה.
אביב: כן.
איתמר: ומאז אתה פשוט יושב ומסתכל על הטבלאות. ואוקיי, והיית תמים.
אביב: נכון.
איתמר: ו… ואז מה?
אביב: לא הלכתי למקצוע הזה "הו, זה מקצוע רווחי שאני יכול לאפשר לי הכנסה".
איתמר: אוקיי. פשוט רצית לטייל.
אביב: פשוט רציתי לטייל. רציתי להדריך אנשים בארץ וזה היה נראה לי דבר מגניב.
איתמר: ואז מה עשית?
אביב: עשיתי קורס מורי דרך.
איתמר: כן.
אביב: האמת היא שעוד בהתחלה עשיתי קורס שמאפשר הדרכה של ילדים, שהוא קורס יותר קצר של מערכת החינוך, של משרד החינוך ועשיתי אותו ומיד אחר כך עשיתי קורס מורי דרך, שהוא בעצם הקורס שמאפשר באופן חוקי להדריך תיירים בישראל.
איתמר: עכשיו… והיום אתה ממוקד ב… התחלת בילדים אבל היום אמרנו שאתה גם מדריך אנשי עסקי בכירים.
אביב: האמת היא שהתחלתי, הייתי גם מדריך בצבא אז הדרכתי חיילים.
איתמר: נכון.
אביב: והדרכתי בני נוער והיום אני מדריך בעיקר תיירים מחו"ל, הרבה באמת משלחות, הרבה אנשי עסקים, עובד עם הרבה מאוד חברות, חברות עסקיות ישראליות שמארח בעצם את האורחים שלהם. מדריך את האורחים שלהם.
איתמר: שוק מאוד תחרותי.
אביב: נכון.
איתמר: ואיך, מה, איך אתה מבדל את עצמך למעשה מבין אחרים? כעצמאי בתחום הזה?
אביב: אני חושב שאחד הדברים שעזרו לי זה שבגיל, בשלב די מוקדם החלטתי שאני לעומת רוב מורי הדרך לא מסתמך בעיקר על סוכנויות אלא עובד בעיקר אני מול ה… מול השוק. זאת אומרת, כעצמאי לגמרי.
איתמר: הרבה אומץ זה דורש כי אתה צריך כאילו…
אביב: נכון, זה דורש…
איתמר: לעבוד, שיווק כל הזמן.
אביב: שיווק כל הזמן.
איתמר: אוקיי.
אביב: זה דורש לבנות אתר ואז דורש את המלחמה בטריפ אדווייזר.
איתמר: אוקיי, זאת מלחמה אחרת. נדבר עליה.
אביב: מלחמה אחרת. נדבר עליה בהמשך. אבל אני חושב שזה היה בעצם השלב ש… תראה, כל מורה דרך עצמאי אבל הרבה מהם עובדים מול סוכנויות שזה אומר שהן מספקות לך עבודה, סך הכול, סך הכול די רציפה, זאת אומרת די קבועה ובעיקר מורידה את כאב הראש של השיווק ואת כאב הראש של לארגן טיול ולמצוא לקוחות, אז את כל זה אני נכנסתי אליו בשלב די מוקדם שאמרתי אני בונה אתר, אני נרשם לטריפ אדווייזר ואני מתחיל להסתובב בין חברות בתל אביב ולהציע את עצמי כמורה דרך.
איתמר: היה לך איזה מלחמה באמצע? איזה משהו כזה שפגע משמעותית בתיירות וכל העסק שלך נתקע לחודש חודשיים ולא ידעת לאן אתה הולך ומה אתה עושה עם זה?
אביב: אז קודם כל נגעת בנקודה חשובה שתחום התיירות הוא תחום מאוד מאוד רגיש לכל מה שקשור למציאות הביטחונית בישראל. חוויתי שני, כמורה דרך שני אירועים ביטחוניים יחסית משמעותיים. היה את קיץ אלפיים וארבע עשרה ואז הייתה את תקופת הדקירות בירושלים – קיץ אלפיים וארבע עשרה קיץ אלפיים וחמש עשרה. אני לפחות… אני יכול להגיד שישראל די התאוששה, תחום התיירות בישראל התאושש די מהר מזה. אז כן, קיץ אלפיים וארבע עשרה באמת היה, הייתה פגיעה אבל התאוששו די מהר.
איתמר: ומה, מה עושה עצמאי בתקופה כזאת? אני מגביל אותך, אתה מורה דרך אבל זה בעצם נכון מאוד להרבה מאוד עצמאיים שפתאום יש תקופה בשנה שוואלה היא תקופה שחונה, חלשה, אין עבודה. מה… מה…
אביב: כן, האמת היא שזה קורה בלי קשר למצב הביטחוני.
איתמר: נכון, נכון.
אביב: זה קורה כי פשוט יש, תחום התיירות הוא תחום בעייתי.
איתמר: פשוט זה אוטומטית… המצב הביטחוני הוא אוטומטית מתקשר עם תיירות.
אביב: נכון, נכון.
איתמר: אז מה עושים בתקופה כזאת?
אביב: אני אתחיל עם קודם כל עם צורת החשיבה. זה לא משהו פרקטי אבל זה ברמה הפסיכולוגית אחד הדברים שלי מאוד עוזרים להתמודד עם המציאות הזאת של תקופות כאלה, זה שאני מסתכל על העסק שלי בצורה שנתית ולא בצורה חודשית. זאת אומרת, שאני מתמחר את עצמי בחודשים טובים אני גם חושב על החודשים הלא טובים.
איתמר: שנייה, אני, זו נקודה מאוד חשובה. אנחנו עוד לא בקטע של הטיפים, אחר כך אנחנו ניגע ממש בטיפים הארד קור אבל זה טיפ מעולה שאני מכיר אותו גם כעצמאי וגם זה מאוד נכון, אגב, לחשבונית ירוקה כי אתה מאוד מסתכל על ה… על ההכנסות שלך בצורה הרבה יותר…
אביב: רחבה.
איתמר: הרבה יותר רוחבית, כן. אז אתה אומר אני, למעשה מסתכל על הכנסה שלי כהכנסה שנתית.
אביב: בדיוק.
איתמר: בניגוד לשכיר שיודע מה הוא מרוויח זה, יכול להיות שהחודש הרווחת ארבעים אלף שקל, ואללה, זה לא השכר שלך כי אתה מסתכל על הדברים…
אביב: בדיוק, אני לא מתרגש. גם כשיש את החודשים שאני, שאני מרוויח בהם משמעותית יותר מחודשים אחרים אני מבין שזה לא באמת ההכנסה שלי.
איתמר: מעולה, אוקיי.
אביב: ולהיפך.
איתמר: ואוקיי, וזה דבר אחד שאמרנו לגבי החשיבה והסטייט אוף מיינד שלך למעשה.
אביב: אמת. סטייט אוף מיינד זה חשוב, נכון.
איתמר: והנקודה השנייה?
אביב: ברמה…? ברמה?
איתמר: ברמה הזאת של מה עושים ב…?
אביב: לומדים.
איתמר: לומדים.
אביב: כן. מכינים את עצמך להיות יותר טוב לעונה הבאה.
איתמר: תן לי דוגמה.
אביב: קודם כל אני אגיד שאני כמורה דרך, אני סיימתי את הקורס הכשרה לפני בערך שבע שנים ואני רואה את עצמי בקורס אחד גדול. זאת אומרת, החיים שלי הם קורס. אז אין לי יום חופש, אלא אם כן אני מכריז שיש לי יום חופש אבל יום בלי עבודה הוא לא יום חופש מבחינתי. אם אני לא מדריך זה לא אומר שאני לא עובד. זה יכול להיות שאני מתעסק עם שיפור עצמי של ללמוד יותר ולהכיר אתרים שאני לא מכיר וזה יכול להיות שזה אני אחשוב על העסק ברמה העסקית, אכתוב תוכן לאתר. יכול להיות שאני אנצל את זה לפגוש קולגות. לפני כמה זמן ארגנתי מפגש של קבוצת וואטסאפ שאני מנהל.
איתמר: מדהים. כמה אנשים חברים בקבוצת וואטסאפ?
אביב: עשרים פלוס.
איתמר: שהם מה?
אביב: מורי דרך.
איתמר: מורי דרך שאתה כאילו יצרת לעצמך איזושהי קהילה של מורי דרך…
אביב: נכון.
איתמר: בתוך הוואטסאפ, ולמעשה מה?
אביב: אנחנו מעבירים הדרכות אחד לשני.
איתמר: אה, מגניב.
אביב: כן.
איתמר: זה, זה השלב הבא. ההתפתחות העסקית שלך, למעשה.
אביב: נכון, אפשר לומר.
איתמר: כן, שהיום מה? היום אתה למעשה גם סוכן.
אביב: אפשר לומר. אני למעשה סוכן, זאת אומרת שמגיעים אליי לקוחות שאני לא, לא פנוי להדריך אותם וזה הרבה אנשים, כל מי שעצמאי יודע שבסוף הוא בן אדם אחד, כן? אז לא משנה כמה טוב אתה, בסוף אתה לא יכול לחלק את עצמך לשתיים, אז ברגע שאני לא פנוי אני מעביר את ההדרכה לקולגה. עכשיו פעם זה היה יותר כזה מעביר את ה… מחבר ביניהם ועוזב את זה. היום אני יותר מעורב. זה אומר שאני קודם כל ממש דואג שהטיול יוצא לפועל, זה אומר שאני עושה תיאומים אם צריך, זה אומר שאני גובה את התשלום ואני משלם למדריך ולא נותן לזה איזה ככה, שולח את זה בלי, בלי, בלי לדעת מה קורה.
איתמר: אוקיי. ולמעשה, זאת אומרת, אתה לומד, נכון? אתה לומד, אתה משתלם עם אנשים אחרים. אין לך למעשה רגע, רגע פנוי.
אביב: לא, לא. ממש. אני קם בבוקר בימים שאני לא מדריך ובודק מה אני יכול לעשות היום לטובת העסק, אלא אם כן וזה גם חשוב לומר, שבגלל שאני עסק עונתי ויש תקופות שהן פשוט משוגעות לגמרי, שאני לא ישן בבית, שאני עובד כל הזמן, אני גם דואג וזה חשוב בתקופות שאני לא עובד כן לקחת חופש. להגדיר לעצמי חופש, זה דבר ש…
איתמר: זה הטיפ השלישי כבר. אנחנו עוד לא בטיפים ואנחנו כבר בטיפ השלישי – שצריך חופש.
אביב: נכון.
איתמר: גם זה דבר, גם זה דבר חשוב.
אביב: נכון.
איתמר: אבל אצלך זה קצת מוזר כי כאילו הכיף שלך זה בעיה שאני מכיר אותה גם באופן אישי וגם נראה לי שהיא בעיה של הרבה עצמאיים – אתה בא מאהבה, כלומר, העבודה שלך…
אביב: נכון.
איתמר: היא חלק משמעותי מהחיים שלך.
אביב: ולכן החופש שלי זה לשבת בבית.
איתמר: אז עכשיו היית בסלוניקי…
אביב: נכון, נכון. החופש שלי זה לשבת בבית.
איתמר: אתה רוצה לספר שנסעת לסלוניקי והלכת לראות כנסייה?
אביב: כל טיול, ואשתי יודעת את זה, שגם כל טיול אצלי הוא גם סיור לימודי ואשתי מקבלת את זה בהבנה.
איתמר: זה מכה של כל אה… זה מכה של כל מורה דרך?
אביב: אני לא יודע לומר אבל אני יודע שאצלי אין נסיעות סתם.
איתמר: הבנתי.
אביב: אם אין אתרים היסטוריים שקשורים לארץ בצורה כזאת או אחרת – אני לא נוסע.
איתמר: אני רוצה לדבר איתך מילה על שיווק. תחום מאוד מאוד, אמרנו, רווי, הרבה הדרכות, ישראל גם מדינה מתויירת, שברה שיא של תיירים.
אביב: נכון.
איתמר: אתה בחור צעיר באופן יחסי בתוך עולם מורי הדרך שהוא מבוגר…
אביב: פחות ופחות דרך אגב.
איתמר: אה, באמת?
אביב: כן, נכנסים הרבה מורי דרך חדשים.
איתמר: ואללה?
אביב: ויש המון קורסים. אני רואה את זה כברכה כי לפחות לפי איך שזה נראה כרגע, יש יותר ויותר תיירים בישראל ששיאי התיירות נשברו שנתיים רצוף ויש מחסור במורי דרך.
איתמר: ואללה?
אביב: ממש. לפחות בעונות, לפחות בעונה מסוימת.
איתמר: ואללה?
אביב: כן.
איתמר: אז… ולמעשה אז מה אתה עושה, מה אתה עושה ביום יום כחלק מהפעולה השיווקית שלך? מגיע אליך בן אדם לסיור לצורך העניין, עובר אצלך את הסיור, מה אתה עושה מעבר להדרכה טובה וזה שאתה מותק של בן אדם והכול נכון כדי שהוא יספר עליך לבן אדם הבא?
אביב: טוב, אז באמת אצלי הכלי הכי חשוב זה הנושא הזה של טריפ אדווייזר שהוא כלי שאמריקאים משתמשים בו המון, גם אירופאים אבל אמריקאים מאוד אוהבים טריפ אדווייזר וגיליתי שזה שאני העברתי סיור טוב והלקוח נהנה זה הכול טוב ויפה – זה לא אומר שהוא ילך אחר כך ויכתוב ביקורת בטריפ אדווייזר. לא כי הוא לא נהנה, אלא כי הוא שכח. ובאמת אולי האתגר הגדול ביותר שלי זה לגרום לו ללכת, לשבת על המחשב ולכתוב ביקורת. אני אעשה על ידי זה שאני שולח לו בקשה, אני לא שולח לו רק בקשה לטריפ אדווייזר, אלא אני שולח לו סיכום של הטיול ואני שולח לו המלצות לספרים על ישראל ואני שולח לו המלצות לסרטים על ישראל במטרה ליצור איזשהו, יותר תוכן, חוויה טובה, חוויית משתמש טובה, זיכרון יותר טוב של הטיול ו…
איתמר: ואז אתה נלחם איתו שהוא יעשה לך… לא נלחם, אבל…
אביב: אני לא נלחם אבל כן, את האמת שאני לפעמים גם מזכיר פעם שנייה.
איתמר: אה, אתה מזכיר… לפעמים מזכיר פעם שנייה?
אביב: לפעמים אני מזכיר פעם שנייה.
איתמר: כלומר, אתה לא מוותר לבן אדם.
אביב: נכון.
איתמר: הבנתי. ולמעשה חוץ מהטריפ אדווייזר אנשים גם מספרים לאנשים אחרים…?
אביב: כן, טוב, האמת שהנושא הזה של פה לאוזן אצלי הוא כלי אדיר ממש. בעיקר בכל מה שקשור לאירוח של… להארחה של אנשי עסקים שמגיעים לישראל כי חברות מעבירות את השם שלי.
איתמר: איך החלטת באמת שאתה מתמקד בקהל הלקוחות הזה? זאת החלטה אמיצה.
אביב: נכון. אז האמת היא שקצת התגלגלתי לשם בטעות, אבל, אבל זה, זה תחום שהוא מאוד משתלם מהבחינה הזאת שהוא לא עונתי. זאת אומרת, לעומת תחום התיירות והתיירים מגיעים סביב הכריסמס וסביב הפסחא, סביב ה-Easter, אנשי עסקים מגיעים כל השנה וזה היה אחד מהשיקולים שהחלטתי שאני מתמקד בעיקר באנשי עסקים.
איתמר: כלומר הסתכלת אסטרטגית על העסק שלך, אביב כעסק, כעסק, stand alone אתה חברה למעשה וכעסק אתה אומר "אני, אסטרטגית, צריך למצוא בחודשים שאין לי עבודה גם אנשים שמגיעים לפה לאורך כל השנה" ופנית לאפיק הזה של אנשי עסקים ו…
אביב: נכון. אני יכול… אני אגיד בכנות שזו החלטה שהתקבלה בדיעבד ולא מלכתחילה. מה שקרה זה שלחברת פייסבוק יש איזושהי מפיקה שעובדת איתם והיא יום אחד התקשרה לכמה מורי דרך ואני היחיד שעניתי. היא חיפשה באינטרנט ואז אני התחלתי לעבוד עם חברת פייסבוק ואני…
איתמר: זה אגב טיפה שלעצמו – תמיד תענו.
אביב: כן, זה נכון, זה נכון. ולהיות נחמד בטלפון. היו כאלה שענו וענו לה ב…
איתמר: גם בחיים.
אביב: בגסות רוח…
איתמר: גם בחיים זה לא רע.
אביב: והיו קצרים איתה ואני הייתי נחמד ואז היא אמרה לי… ככה התחלנו לעבוד ואז התחלתי לעבוד עם חברה אחת שהמליצה עליי לחברה אחרת וככה העסק הזה התגלגל. בדיעבד אמרתי "אוי, זה רעיון מבריק שיש פה אנשי, אנשי עסקים שמגיעים כל השנה", זאת אומרת, זה הגיע אליי ולא אני הגעתי לזה.
איתמר: אז אם אנחנו צריכים רגע לעבור לשלב היותר מוסדר של הטיפים בראיון שלנו. טיפ ראשון, שני ושלישי שהיית נותן לעצמאי בתחילת דרכו ויהיה זה מורה דרך אבל גם יכול להיות שלא. יכול להיות שהוא יהיה עצמאי בכל תחום אחר.
אביב: נכון. כן, אז טוב, אז דיברנו על זה אבל באמת אחד הדברים שעוזרים ברמה הפסיכולוגית ואני חושב שלאנשי, לעצמאיים זה חשוב – פסיכולוגיה כי יש נטייה כזאת להילחץ ולהיכנס לפאניקה, להסתכל על עסק כשנתי, לא לחטוף מאניה כשאתה מרוויח המון ולא לחטוף דיפרסיה כשאתה מרוויח מעט, אלא להסתכל על זה ברמה הכוללנית.
איתמר: זה משהו שהוא שלך, שנולדת איתו? אולי בגלל שההורים שלך עצמאיים? אולי בגלל ש-whatever? או שזה משהו שזה, או שזה כלי שרוכשים? כי עצמאיים בתחילת דרכם מאוד מפחדים מהדבר הזה ובצדק. זה הסטייט אוף מיינד הזה זה ניסיון או?
אביב: כן, אני חושב שזה פרספקטיבה. בהתחלה עוד חשבתי שזה מיוחד שאני מרוויח המון כי, כי יש כריסמס ואז הבנתי שזה לא ככה.
איתמר: כן.
אביב: וכשאתה מתחיל להסתכל על מספרים…
איתמר: כאילו כל השנה כריסמס.
אביב: כאילו כל השנה כריסמס. טוב, לא רוצה שזה ישמע חנופה אבל האמת שחשבונית ירוקה עזרה בנושא הזה כי כשאתה רואה את החודשים ועובר את ה…
איתמר: לא, לא דברי חנופה בכלל.
אביב: לא דברי חנופה, זה בסדר.
איתמר: זה הפודקאסט של חשבונית ירוקה, זה לא… כן.
אביב: אז זה מותר להגיד מילה טובה. רצוי.
איתמר: מומלץ.
אביב: אז אני אגיד מילה טובה בכנות. ברגע שעברתי שנה ראשונה עם חשבונית ירוקה אז היה לי מינואר עד דצמבר הכול פרוס מול העיניים. ואז אתה מבין כמה אתה באמת מרוויח ודרך אגב אני גם בהתחלה עבדתי רק עם הכנסות, אחר כך התחלתי להוסיף הוצאות שזה גם דבר חשוב להבין באמת כמה אתה מרוויח.
איתמר: כן, הוצאות זה באסה.
אביב: אנשים לא מבינים הוצאות.
איתמר: אנחנו שנינו אוהבים את מאיר אריאל שהיה עונה לטלפון היה אומר "אריאל הוצאות", זה היה הזה שלו.
אביב: כן. אז, אז ברגע שעברתי שנה ראשונה שיש בה גם הכנסות וגם הוצאות, אמרתי "אוקיי, זה באמת כמה אני מרוויח", לא דצמבר ולא התקופות השחונות של ינואר פברואר.
איתמר: אוקיי, זה טיפ אחד. טיפ שני?
אביב: כשיש תקופה חלשה, לא רק אתה לא עובד, גם כנראה גם כל הקולגות שלך לא עובדים ולכן זו הזדמנות טובה לפגוש, להשתלם ביחד, להיפגש, להכיר אחד את השני, לראות איך… אני, אני טוען שקולגות הם… גם מתחרים יכולים לתרום אחד לשני.
איתמר: ברור, מה…
אביב: כן, לגמרי. יש מה ללמוד אחד מהשני, יש, יש ממש טעם בלהכיר. אז, אז זה משהו שאני מאוד מאוד ממליץ לעשות בתקופה הזאת של האין עבודה – לפגוש קולגות.
איתמר: דוגמה למשהו מעניין שלמדת מקולגה?
אביב: אני לומד כל הזמן מקולגות, ממש, בפירוש. לפני כמה זמן סיפרתי על מפגש וואטסאפ שעשינו, שהעברנו את חווית הוואטסאפ לעולם האמיתי ופשוט מה שעשינו זה שכל אחד נתן איזה קטע הדרכה קטן והקלטתי את הכול בפלאפון וזה, זה אוצר. זה…
איתמר: ואללה?
אביב: ממש, כאילו אני, אני כל הזמן לומד ממורי דרך אחרים. כשאני מחכה לפעמים לקבוצות, נגיד בשער יפו, מה שאני עושה זה אני לא משחק בפלאפון, אני הולך ומקשיב למורי דרך אחרים כדי ללמוד מהם.
איתמר: מגניב.
אביב: ממש.
איתמר: זאת אומרת, אז הטיפ השני הוא – הקולגות שלכם הם לא אויבכם.
אביב: ממש, ממש, ממש ויש עבודה לכולם. לא יודע, לא יודע ברמה הכלכלית אבל לפחות ברמה הפסיכולוגית.
איתמר: לגמרי. שזה לא פחות חשוב. זה היה הטיפ הראשון.
אביב: נכון, נכון.
איתמר: והטיפ האחרון שהיית רוצה לשתף?
אביב: גם…
איתמר: אתה יכול גם עוד טיפ אבל אה…
אביב: אני אגיד ככה – גם עסק עונתי, אם הוא טיפה מתרחב הצידה, זאת אומרת, אתה הולך קצת ימינה וקצת שמאלה, יכול להבין שיש כל מיני אפיקים שגם אם לא בדיוק העיסוק המסורתי שלו – יכול לעשות אותם בצורה, בתקופות שהן לא התקופות החזקות. זאת אומרת, להפוך תקופות מתות לתקופות חלשות שזה בסדר תקופה חלשה אבל לא מתה. איך עושים את זה? על ידי זה שפותחים אפיקים חדשים. אני סיפרתי שאני התחלתי לעבוד עם אנשי עסקים שמגיעים לכאן בלי קשר לעונות התיירות. אני בטוח שכל אחד יכול למצוא איזושהי נישה שהיא קצת ימינה קצת שמאלה מהעיסוק המסורתי שלו ולפתוח אותה.
איתמר: זה מדהים כי התחלנו את השיחה בזה שאמרנו שלך בעצם לא הייתה שום אפשרות אחרת. אתה אמרת "אני חד משמעית יודע מה אני רוצה לעשות, אני רוצה לטייל, אני רוצה whatever". בתוך העולם הזה אתה מגלה הרבה גמישות. כלומר, זה לא סותר אחד את השני. אתה מדריך טיולים אבל אתה עושה הרבה דברים בתוך העולם, בתוך העולם הזה ואתה מתגמש מאוד מאוד כדי לפתח את עצמך גם מקצועית וכדי להביא עוד לקוחות.
אביב: אמת, אני, אני מוצא את עצמי לפעמים מדריך ישראלים, פנסיונרים, בכל מיני סיורי עומק כאלה ולפעמים אני מוצא את עצמי סיורים מאוד מאוד קצרים של אנשי עסקים שיש להם שעתיים לפני שהם טסים ואני מוצא את עצמי מתעסק הרבה בלוגיסטיקה, גם כדי באמת להגדיל את ההכנסה אז אני הופך להיות איזה סוכן כזה ומבזבז הרבה אנרגיה על מיילים ותיאומים ומסעדות ודברים כאלה וכן הסיבה שאני עושה את זה היא גם כי אני נהנה מהכול והכול אני רואה אותו כחלק אינטגרלי מהעבודה שלי אבל באמת כדי לפתוח יותר, לא להיות סגור בנישה קטנה אחת.
איתמר: איפה אפשר לחפש אותך?
אביב: אז בכל מקום.
איתמר: באביב טורס, בפייסבוק…
אביב: בפייסבוק, באתר אינטרנט, בטריפ אדווייזר שלי.
איתמר: אז נגיד ככה, נגיד שאמרנו ללמוד, אמרנו לגלות גמישות אבל גם לדעת מה רוצים. אמרנו ללמוד מקולגות והכי הכי הכי חשוב נראה לי זה אמרנו שהכול בסוף זה פרספקטיבה.
אביב: נכון.
איתמר: נכון?
אביב: שרוכשים עם הזמן.
איתמר: שרוכשים עם הזמן.
אביב: ואני אומר זה כבחור צעיר, יחסית.
איתמר: והדבר האחרון זה להסתכל רוחבית בחשבונית ירוקה – כמה אתם מרוויחים. זה ה…
אביב: ולא לשכוח לקחת קצת חופש מדי פעם כי בדרך כלל מי שעובד עונתי נוטה בעונה לקרוע את עצמו. אז חשוב לא בעונה גם למצוא קצת ימי, ימי מנוחה.
איתמר: יצאנו פה עם שישה טיפים.
אביב: זה, זה לא רע.
איתמר: אביב הרצליך, תודה רבה לך שבאמת למושג ירוק.
אביב: תודה רבה לך.