מבחינות רבות עולם העצמאים ועולם השכירים הם שני קווים מקבילים: האחד מתנהל מול לקוחותיו ומול רשויות המס, והשני מול המעסיקים שלו ומול הקולגות לעבודה, האחד נהנה מזכויות כמו ימי חופש וימי מחלה, והשני פחות, ויש עוד המון דוגמאות. אלא שרבים לא יודעים שבמקרה הזה קווים מקבילים דווקא כן עלולים להיפגש, ומי שמעוניין בכך יכול להיות גם וגם – שכיר שהוא גם עצמאי. מדובר בשילוב שהמדינה בהחלט מאפשרת, ויכול להתאים למי שמעוניין לעבוד כשכיר אבל במקביל לבצע עבודות פרילנס קבועות.
לפני שנצלול לעומק הדברים נגיד שמלבד העובדה שהחוק מאפשר לעצמאים להיות גם שכירים ולהפך, הוא אינו מחייב אדם שכיר להודיע למעסיק שהוא עובד גם כעצמאי. עם זאת, ברוב המקרים מומלץ כן לעדכן את המעסיק בכך – ולו רק כדי להבטיח יחסי אמון.

למה לשלב בין השניים?

את היתרון של שכיר שהוא גם עצמאי אפשר להציג משני היבטים: הראשון – כאשר אדם עצמאי מעוניין לזכות ביציבות מסוימת שמעניקה עבודה בשכירות, ודאי מבחינת תלוש השכר שהוא מקבל מדי חודש באותו יום (לעומת הכנסות כעצמאי, שלרוב לא ניתנות במועדים קבועים, ולא פעם משתנות בגלל גורמים שונים).

השני – כאשר אדם שכיר רוצה להוסיף לעצמו עוד אפיק הכנסה, או פשוט לגוון את שגרת יומו: האפשרות לעבוד בעבודה נוספת, מחוץ לשעות העבודה כשכיר, יכולה להעניק לו הרבה מאוד. אגב, עולם העצמאים הוא עולם פתוח ודינמי מאוד, כך שחדרה אליו – כשעדיין מחזיקים בעוגן העבודה כשכיר – יכולה להוביל את אותו אדם רחוק מאוד, או לפחות להניח בפניו תנאי פתיחה נוחים ברמה הכלכלית. 

איך מתנהל שכיר שהוא גם עצמאי?

ההתנהלות מסתכמת, ככלל, בעיקר במישור המיסים, ואפשר להגדיר זאת כך: בכל הקשור לעבודה כשכיר, יש להתנהל כשכיר; ובכל הקשור לעבודה כעצמאי, יש להתנהל כעצמאי. אם נפשט את התשובה – על כל הכנסה שיקבל העובד, בין אם כשכיר ובין אם כעצמאי, הוא ישלם מיסים כאילו הייתה זו הכנסתו היחידה.

כך, מס ההכנסה ייגבה בהתאם למדרגות המס הקבועות בחוק, ואין צורך לבצע תיאום מס (אלא אם כן אותו אדם עובד בשתי עבודות כשכיר, ואז עליו לבצע תיאום מס רק לגביהן); גם תיאום לגבי ביטוח לאומי אין צורך לעשות, והסכומים שישלם תלויים בגובה ההכנסות – פעם אחת כשכיר, ופעם אחת כעצמאי. אם הכנסותיו של אותו אדם כעצמאי בלבד עוברות את תקרת ההכנסה לעוסק פטור, הוא יידרש לשלם גם מע"מ. אם הכנסותיו מתחת לתקרה, הוא לא יצטרך לשלם מע"מ. פשוט וקל.

האם הדו"ח השנתי נראה אותו דבר?

כאן נמצא ההבדל היחידי כמעט: כאשר שכיר שהוא גם עצמאי מפיק דו"ח שנתי, עליו לכלול בהכנסות גם את אלו שקיבל כשכיר, וגם את הזיכויים במסגרת זו; החזרי הוצאות כשכיר לא צריכות להיכלל בדו"ח; סכומים שהופרדו לפנסיה ולקרן השתלמות יש לכלול בדו"ח – גם כעצמאי וגם כשכיר. 

ככלל, ניהול עסק במקביל לעבודה כשכיר הוא דבר אפשרי, גם כאשר מדובר בדו"ח השנתי או בדיווחים אחרים למס ההכנסה. ובכל זאת, ההמלצה שלנו היא להיעזר באיש מקצוע, רצוי רואה חשבון, שידע בדיוק כיצד לנווט את הספינה בין שיקולי השכיר לשיקולי העצמאי, במטרה לחסוך עבורכם כמה שיותר מיסים – באופן חוקי כמובן.

זה לא קשה בכלל

בשורה התחתונה, אם עד היום חששתם ממעבר לעבודה משולבת כשכירים שהם גם עצמאים, זה הזמן להגיד: מדובר במהלך שלא דורש מכם הרבה היערכות. ניהול עסק תוך כדי עבודה כשכיר, או עבודה קבועה לצד עבודות מזדמנות עצמאיות, אפשריים בהחלט, ורבים בישראל עושים זאת כיום.

כמובן, תפעול עסק עצמאי דורש גם פתיחת עוסק מול הרשויות, וכפועל יוצא – התנהלות נכונה מולן. מורנינג של חשבונית ירוקה מעמידה עבורכם מערכת נוחה ויעילה לניהול העסק, עם כל הכלים שיעזרו לעסק שלכם לצמוח ולהתנהל בצורה הטובה ביותר. הפקת חשבוניות ומסמכים, ניהול הוצאות והכנסות, פתרונות תשלום, מכירות אונליין ועוד הן רק חלק מהאפשרויות שמחכות לכם במורנינג והופכות את ניהול העסק לחוויה.