מרגישים שהגיע הרגע הנכון עבורכם לפתוח עוסק פטור? קודם כל, מברוק 🙂  אם אתם עוד תוהים איך בדיוק עושים את זה, סידרנו לכם כאן, בצורה הכי  מסודרת שאנחנו מכירים, את כל השלבים שאתם צריכים לעבור בשביל לבצע פתיחת עוסק פטור. סבך הבירוקרטיה קצת מרתיע? אל דאגה, הכתבה הזו היא מצ'טה מצוינת. בואו נתחיל.עוסק פטור (או בשם הישן שלו, "עוסק זעיר"), הוא עצמאי שמחזור העסקאות שלו קטן באופן יחסי, ולכן על פי חוק, הוא לא גובה מס ערך מוסף, מע"מ, מלקוחותיו. ההגדרה כעוסק פטור במע"מ מסתמכת על מחזור העסקאות השנתי של העסק – על מנת להתאים להגדרה של עוסק פטור, מחזור העסקאות השנתי צריך להיות נמוך מ-107,692 ₪ (נכון לשנת 2023). משמע, אם העסק שלכם מרוויח פחות מהסכום שציינו כעת, ברוכים הבאים לעולם המופלא של העוסקים הפטורים. במידה והעסק שלכם עובר את הסכום הנ"ל, תענוג! עשיתם קפיצת מדרגה ואתם מתאימים להגדרה של עוסק מורשה, עליו אפשר לקרוא עוד ממש כאן.

מי יכול להיות עוסק פטור?

כל אדם מעל גיל 18 יכול לבצע תהליך פתיחת עוסק פטור ר. מדובר בתהליך פשוט יחסית, ואתם יכולים לעשות אותו בעצמכם או להיעזר ברואה חשבון. עם זאת, חשוב לזכור שיש בעלי מקצוע  שהחוק מחייב אותם לפתוח עוסק מורשה ללא קשר לרמת ההכנסה שלהם, למשל אדריכלים, עורכי דין, רואי חשבון, רופאים, יועצי מס ועוד.

איך פותחים בפועל עוסק פטור

את הבקשה לפתיחת עוסק פטור אפשר  להגיש באמצעות האינטרנט או באמצעות דואר אלקטרוני, כך שאין  צורך  להגיע פיזית למשרדי רשות המיסים (יאי!), למרות שאם ממש מתחשק לכם לשרוף את הבוקר זה כמובן אפשרי.

באמצעות האינטרנט

באתר של רשות המיסים ניתן למלא בקשה לפתיחת תיק עוסק פטור במערכי המע"מ ומס הכנסה, לצרף את המסמכים הנדרשים ופשוט לשלוח. 

איזה מסמכים צריך?

1. צילום תעודת זהות + ספח, אישור פרטי חשבון בנק מהבנק שלכם. 

1. במידה והעסק שלכם פועל בנכס שכור, עליכם לצרף חוזה שכירות של הנכס.

2. זוגות נשואים שחיים בנפרד ורוצים להגיש את הבקשה שלהם בנפרד, נדרשים לצרף לבקשה טופס 4440 חתום על ידי עורך דין.

לאחר שהבקשה שלכם תיבדק ותאושר, תיק העוסק הפטור שלכם יפתח אוטומטית במערך המע"מ, במערך מס ההכנסה וגם במידה ונדרש במערך הניכויים.

פתיחת עוסק פטור באמצעות דואר אלקטרוני

אם אתם מעדיפים להגיש את הבקשה באמצעות הדואר האלקטרוני, עליכם לצרף למייל שני טפסים, שמילאתם מבעוד מועד:

1. טופס 821 למע"מ

2. טופס 5329 למס הכנסה

3. במידה והעסק שלכם פועל בנכס שכור, עליכם לצרף חוזה שכירות של הנכס.

את הטפסים ניתן להוריד דרך אתר gov.il, ואת המייל עליכם לשלוח גם למשרדי המע"מ וגם למשרדי פקיד השומה.

3 דברים שכדאי לדעת אחרי שהפכתם לעוסק פטור

1. דיווח למע"מ – רק פעם בשנה

כפי שכבר ציינו, כעוסקים פטורים אתם לא גובים מע"מ מהלקוחות שלכם, ואתם גם לא נדרשים לקזז מע"מ. לכן, אתם נדרשים לדווח למע"מ על הכנסותיכם רק פעם בשנה (בניגוד לעוסק מורשה שמחוייב בדיווח אחת לחודש או חודשיים).

2. הנפקת חשבוניות עסקה וקבלות

על פי חוק, עוסקים פטורים מחוייבים להפיק רק מסמך אחד – קבלה. הוצאת הקבלות של עוסק פטור יכולה להיות באמצעות פנקס קבלות או אונליין. מעבר לקבלה, תוכלו להוציא גם חשבון עסקה, הצעת מחיר ועוד, אבל אלו מסמכים שאינם מחוייבים בדיווח. אם אתם לא בטוחים מה כולל כל אחד מהמסמכים האלה, הרחבנו על כך ממש כאן (לינק למאמר הרלוונטי).

3. שינוי מעמד מעוסק פטור לעוסק מורשה

מה קורה כשהכנסות העסק עוברות את סכום התקרה עבור עוסק פטור? הכל טוב 🙂 כל מה שצריך זה לשנות את הגדרת העסק  במע"מ לעוסק מורשה. באותה שנת המס, תהיו חייבים להעביר את סכום המע"מ שגביתם רק עבור ההכנסות מעל לסכום התקרה.

ומה אחר כך?

סיימתם את תהליך פתיחת עוסק פטור? ברכות, הפכתם לעוסק פטור וזה הזמן להתחיל לעבוד ולהעיף את העסק למעלה. רגע לפני שיוצאים לדרך, שווה לדאוג שאתם מכוסים גם בגזרה הניהולית עם morning, המערכת הכי נוחה לניהול העסק המאפשרת לכם להפיק קבלות ומסמכים אחרים, לעקוב אחרי ההכנסות ולדאוג שהעסק מתקתק גם מאחורי הקלעים. 

מאחלים לכם ולעסק שלכם הרבה בהצלחה!