אחד המושגים המוכרים ביותר בעולם העסקים, הוא דוח רווח והפסד.
בגדול, השם שלו אומר עליו הכול: זהו דוח שבו מפורטים כל הרווחים של העסק וכל ההפסדים שלו, ובמילים אחרות – כל ההכנסות וכל ההוצאות, אלה לצד אלה.

הדוח הזה מורכב מקבוצת דפים עמוסה במספרים ובמילים, שאם נהיה גלויים – לא את כולם אתם מבינים. אין סיבה להרגיש רע: רוב האנשים, וגם רוב בעלי העסקים, לא יודעים יותר ממה שאתם יודעים על הדוח הזה. הוא אולי מופק פעם בשנה לפחות, אבל חלקנו לא יודעים עליו כלום כמעט, וזה ממש חבל כי כשמבינים באמת מה הוא מציע ומה מסתתר בתוכו מגלים עוד כלי מצוין לניהול העסק.

מה הוא דוח רווח והפסד?

דוח רווח והפסד הוא דוח אשר מציג את כלל ההוצאות וכלל ההכנסות של עסק, ומהווה חלק מדיווחי החובה, אחת לשנה לפחות, לרשות המיסים. בכל פעם שהוא מופק, הדוח מפרט את ההוצאות וההכנסות בתקופה מוגדרת: שנה, חצי שנה או רבעון.

דוח רווח והפסד יכלול לרוב השוואה בין הנתונים של התקופה הנסקרת כעת, לבין התקופה הקודמת לה. כך למשל הוא יכול להשוות בין שנה שחלפה לשנה שלפניה, בין חצי שנה לחצי השנה הקודמת, ובין רבעון לרבעון הקודם לו. אז מה בעצם נכלל בדוח הזה? ישנם כמה מושגים שכדאי להכיר:

רווח גולמי: כלל ההכנסות פחות כלל ההוצאות הקשורות למוצר הנמכר (חומרי גלם, הובלה ועוד).

רווח תפעולי: הרווח הגולמי פחות הוצאות שוטפות לתפעול העסק (פרסום, שיווק, הנהלה ועוד).

רווח לפני מס: הרווח המתקבל לאחר תוספת הכנסות מימון (למשל – רווחים מהשקעה בבורסה) וניכוי של הוצאות מימון (למשל: ריביות).

רווח נקי: הרווח לפני מס, פחות כל המיסים שעל העסק לשלם.

כמו שאתם בטח מבינים, כל אחד מארבעת המושגים האלה למעשה נגזר האחד מהשני: כאשר יש רווח גולמי, שהוא אולי הפשוט ביותר לחישוב, אפשר לגזור ממנו רווח תפעולי, וכאשר ישנו רווח תפעולי אפשר להבין מהו הרווח לפני מס – וכך הלאה.

מה היא החשיבות של דוח כזה עבור ניהול העסק?

לדוח רווח והפסד יכולה להיות חשיבות גדולה לניהול העסק – אם יודעים להשתמש בו נכון, ומבינים אותו כמו שצריך. לדוגמה, אם תעקבו אחרי הדוח למשך כמה רבעונים או כמה שנים, תוכלו לדעת אם הרווח הנקי שלכם עולה או דווקא מתכווץ עם הזמן, אם הרווח הגולמי גדל אך הרווח התפעולי קטן וכך הלאה. הנתונים האלה יכולים להגיד הרבה מאוד על ניהול העסק שלכם והפעילות שלו, ולספק לכם מידע שכנראה לא הייתם מקבלים בשום דרך אחרת.

אפשר גם ״לפרק״ את הדוח לחלקים קטנים יותר ולהבין עוד יותר לעומק מה הוא בעצם אומר לנו. למשל, עסק עם רווח גולמי שלילי הוא עסק שבעצם לא יכול להתקיים; רווח תפעולי חיובי מראה שהעסק שלכם יעיל, ושאין שום סיבה שלא תוכלו לייצר תזרים מזומנים חיובי; רווח נקי שהולך וגדל הוא בשורה נהדרת, אבל גם הוא דורש בדיקה – לגבי מקור הגידול, כי רווח נקי שגדל בגלל גידול במכירות הוא לא רווח נקי שגדל בגלל שהקטנתם הוצאות. כל הסוגיות האלה, ועוד הרבה אחרות שאפשר להפיק מהדוח, יאפשרו לכם בעצם להכיר את העסק שלכם טוב יותר, ולהשיג ניהול עסק נכון יותר. 

איך מחשבים רווח נקי?

כמו שכבר רמזנו בעדינות, דוח רווח והפסד הוא לא דבר פשוט להבנה – בעיקר אם אתם ״צוללים״ לתוכו בפעם הראשונה. הבנה מהו רווח נקי, שבעצם עוברת דרך כל סוגי הרווחים שמרכיבים את הדוח, היא גם כן משימה בפני עצמה. ננסה להסביר לכם איך מחשבים את הרווח הנקי בעזרת דוגמה פשוטה יחסית – בואו נניח שאתם מנהלים מפעל למכירת דובוני גומי.

נניח שההכנסות שלכם ממכירת דובוני הגומי הסתכמו ב-1,000 ₪ וההוצאות הקשורות למכירות הללו (למשל: רכישת מכונה שמייצרת את דובוני הגומי) מסתכמות ב-200 ₪. כך קיבלנו את המושג הראשון בדוח רווח והפסד – רווח גולמי, שבמקרה שלנו מסתכם ב-800 ₪.

נניח שבאותו חודש השקעתם 100 ₪ בפרסום ובשיווק המפעל שלכם, כדי להגדיל את מספר הלקוחות ואת היקף המכירות, ובכך הסתכמו ההוצאות הקשורות למכירות. אם נוריד את הסכום הזה מהרווח הגולמי, נקבל את הרווח התפעולי: 700 ₪. הכנסות ממימון אין לכם, אבל נטלתם הלוואה לטובת רכישת המכונה – הלוואה שהריבית עליה מסתכמת בכ-30 ₪ בחודש. קיבלתם את הרווח לפני מס: 670 ₪. מה נותר כעת? ניכוי המיסים. אלו מסתכמים בעוד 250 ₪, כך שבסופו של החודש יש בידכם רווח נקי יפה של 420 ₪.

בהמשך הדרך תוכלו לבדוק את הסכומים האלה גם בחודשים אחרים, לראות כיצד הם משתנים ולהבין מה גורם לשינוי. המסקנות האלה יאפשרו לכם להחליט איך לתכנן את ניהול העסק בהמשך: האם לנסות ולהגדיל את המכירות, על ידי שיווק מאסיבי יותר? האם לקצץ בהוצאות הפרסום כי מגיעים אליכם מספיק לקוחות? האם כדאי להיפטר מההלוואה, כדי לקבל רווח לפני מס גדול יותר? כך אפשר לגבש אסטרטגיה שלמה וארוכת טווח לעסק שלכם. ניהול עסק על אמת.

כלים דיגיטליים מסייעים

ברשת האינטרנט אפשר למצוא היום הכול. זה לא חדש. ומה יכול לעזור לכם כשתרצו לנתח את דוח הרווח וההפסד שלכם? בעיקר מחשבונים שונים, שיכולים לקצר את הדרך עד לקבלת התמונה השלמה, וגיליונות מוכנים פירוט נתוני הדוח – גיליונות אקסל, למשל, שיכולים לעשות לכם קצת סדר בבלאגן.
גם במערכת של morning של חשבונית ירוקה, ניתן להפיק בחשבון שלך דוח רווח והפסד בקלות ולקבל תמונת מצב עדכנית על העסק, דרך הקישור הבא.

הדרך הטובה לקבל תמונה מלאה על המצב הפיננסי של העסק

אז מה היא בעצם הדרך הכי טובה לקבל תמונה מלאה על מצב העסק, או ליצור אחת כזאת מול העיניים? המפתח הוא להשתמש בכמה כלים יחד, ולא להסתפק רק באחד. ניתוח של דוח רווח והפסד הוא דבר חשוב, אבל ניהול עסק נכון דורש יותר מזה: ניהול תזרים מזומנים, מעקב וניהול הוצאות, קביעת תקציב ועוד – כל אלו יחד, לצד ניתוח נכון של הדוח התקופתי, יאפשרו לכם לקבל תמונה ברורה על המצב הפיננסי של העסק, לא רק בזמן הווה, אלא גם בעתיד.