כבר החלטת לפתוח עסק, כבר פתחת אותו, אפילו קנית קלסר כזה נחמד לקבלות וגם הזמנת פנקס קבלות (זה כנראה קרה לפני ששמעת עלינו) ואז מגיע לקוח חדש ובשיא מקצועיותו מבקש ממך לשלוח "אישור עוסק פטור". בקורס הכנה לעוסקים פטורים בכלל לא דיברו על זה, אולי בגלל שאין קורס כזה… לפחות לא כזה שאנחנו שמענו עליו. אז מה זה בכל זאת אומר? זה הזמן לגלות. ספוילר: זה נקרא גם "תעודת עוסק פטור", ואם פתחת עוסק פטור, אז כנראה שיש לך אותה ולא ידעת. ולא, לא מקבלים אותה אחרי הקורס. כי אין כזה, כבר אמרנו. 

מהו אישור עוסק פטור ומי זכאי לו?

אישור עוסק פטור, או, תעודת עוסק פטור, היא מסמך אותו ניתן לקבל רק לאחר פתיחת עוסק פטור במע"מ (מס ערך מוסף). המסמך מהווה אסמכתא לכך שיש לך עסק קטן בעל מחזור הכנסות שנתי שלא עולה על 120,000 ש"ח (נכון לשנת 2024), ושהוא פטור מתשלומי מע"מ. 

מי יכול להיות עוסק פטור? חשוב לזכור שלא כל מי שההכנסה שלו נמוכה מ-120,000 ש"ח בשנה זכאי לאישור הזה, ויש רשימת סוגי עסקים שהוא אינו רלוונטי להם, מאחר ועליהם לפתוח עוסק מורשה מהיום הראשון של העסק. 

מה כוללת תעודת עוסק פטור?

תעודת עוסק פטור כשמה כן היא, תעודה, ולכן עליה להכיל את כל הפרטים של העסק: מספר העוסק (לרוב מדובר במספר תעודת הזהות של בעל העסק), שם פרטי ושם משפחה, השם או הכינוי המיוחד שבחרת להעניק לעסק שלך וכמובן הכתובת. 

בהמשך מופיע המשפט החשוב מאוד, בגדול: "נרשם כעוסק פטור לפי חוק מס ערך מוסף". בנוסף, המסמך כולל תאריך ההדפסה ותאריך רישום העוסק, שם הממונה האזורי ושם מנהל רשות המיסים, ומתחתיהם מקום לחתימה, שם מצויין כי האישור תקף רק לאחר החתימה (בניסוח קצת יותר רשמי משלנו). 

למה אישור עוסק פטור חשוב לעסקים קטנים?

כפי שציינו בהתחלה, עסקים המוגדרים עסקים קטנים שמחזור ההכנסות השנתי שלהם לא עולה על 120 אלף ש"ח, נעזרים במסמך הזה כדי להבטיח פטור מתשלומי מע"מ ומדיווח חודשי או דו חודשי למע"מ, בשונה מעוסק מורשה או חברה בע"מ. האישור תקף כל עוד לא נעשה בעסק מעבר מעוסק פטור לעוסק מורשה, או הוגשה בקשה לסגירת תיק עוסק פטור. 

מה השימוש העיקרי של אישור עוסק פטור?

אז חוץ ממה שכבר הזכרנו בפסקה הקודמת, יש עוד מספר שימושים חשובים. מדובר בלא מעט מידע, וחבל לנו להעמיס הכל במקום אחד. אז חילקנו קצת. אז מה השימוש? בכל שנה, כל עוד העסק קיים ועובד, יש להגיש דוח שנתי לעוסק פטור עבור מס הכנסה, המכונה גם הצהרת עוסק פטור. באמצעות הדוח השנתי, ניתן לראות מה היה מחזור העסקאות השנתי של העסק, האם הוא אכן לא חצה את רף ההכנסות המקסימלי עבור עוסק פטור, ואף לקבל הטבות מס. אז איפה אישור עוסק פטור נכנס לתמונה? ובכן, במעמד ההגשה, חובה לצרף גם אישור עוסק פטור, מאחר והוא מהווה את תעודת העסק שלך לכל דבר ועניין, ובלעדיו אין אפשרות להגיש את הדוח. 

זה אולי נשמע מבלבל, אבל המונח "עוסק פטור" לא מעיד על כך שהעסק שלך פטור ממס הכנסה, אבל הוא כן פטור מגביית מס ערך מוסף מהלקוחות שעתידים לשלם לך, ובזכות האישור הם יכולים להוכיח כי התשלום שהם שילמו לך פטור ממע"מ. 

בדיקת עוסק פטור – האם ניתן לדעת האם לעסק יש תעודת עוסק פטור?

קודם כל, כן. איך בודקים? בקישור הזה ניתן להגיש בקשה לבירור פרטי עוסק פטור או מורשה. לבירור בנוגע לעוסק פטור, יש להזין את תעודת הזהות של בעל העסק, המהווה את הח.פ. שלו. באופן כללי, השירות זמין עבור כל מי שרוצה לברר האם עסק מסוים הוא אכן עוסק מורשה או פטור. 

קיבלת אישור עוסק פטור? 

אין דבר יותר מרגש מלהוציא את הקבלה הראשונה של העסק שלך, ועם חשבונית ירוקה – morning, אפשר לעשות את זה דרך מערכת דיגיטלית וידידותית, שתהפוך את חווית הניהול הפיננסי השוטף של העסק וניהול ספרים למסודרים ונוחים הרבה יותר, ובעיקר תעשה לך את החיים קצת יותר קלים. הכי חשוב – לא לשכוח להעלות אישור עוסק פטור למערכת בפתיחת החשבון.