כל עוד יש לכם עוסק פטור, תתבקשו אחת לשנה להגיש הצהרת עוסק פטור למע"מ. החדשות הטובות הן, שהעסק שלכם מתפתח ואתם לומדים עוד ועוד דברים על עצמכם ועל עולם העצמאים. 

רגע לפני שאתם יוצאים בהצהרות, בואו נבין במה מדובר: עוסק פטור הוא עוסק שפטור מתשלומי מע"מ. בזכות הצהרת עוסק פטור, ניתן להוכיח את הפטור ממע"מ, על ידי דיווח מחזור עסקאות שנתי בתנאי שהוא לא עלה על 120,000 ש"ח (נכון לשנת 2024). אז… אולי יש לכם עוסק פטור, אבל אתם לא פטורים מלהגיש הצהרה! זהו הוצאנו את משחק המילים הזה מהסיסטם. עכשיו אפשר להתקדם. 

מהי הצהרת עוסק פטור?

הצהרת עוסק פטור, היא דיווח שנתי של מחזור העסקאות של העסק שלכם עבור רשות המסים. כל עסק בישראל מחויב על פי חוק להגיש אותה, ויש לעשות זאת מחדש בסוף כל שנה קלנדרית, זאת כדי להמשיך ולהבטיח את הפטור מתשלומי המע"מ. במסגרת ההצהרה יש להגיש את סכום כל הקבלות שהונפקו במהלך השנה החולפת, מה-1 בינואר ועד ה-31 לדצמבר בשנת המס שחלפה. מטרת הדוח היא לשקף את כלל ההכנסות מהעסק, לא את הרווחים.

ההצהרה אינה מחליפה אישור עוסק פטור, מכיוון שאם סך ההכנסות עולה על הרף שנקבע, יהיה על העוסק להפוך לעוסק מורשה. 

אמיר יוגל, רואה חשבון
״שימו לב שהסכום שמופיע בהצהרת עוסק פטור הוא הסכום שיופיע בהכנסות העוסק בדוח הרווח הפסד השנתי שתגישו.לכן, חשוב לבדוק היטב מה גובה ההכנסות שלכם (לא רווח, הכנסה) לפני ההצהרה שתגישו למע"מ. קיימת חשיבות שתהיה התאמה בין המחזור עליו דיווחתם בהצהרת העוסק הפטור למחזור עליו דיווחתם בדוח רווח והפסד שיגיע לאחר ההצהרה. לאחר שמסתיימת השנה ועם תחילת השנה העוקבת, על העוסק להגיש "הצהרת עוסק פטור" למע"מ (למרות שהוא פטור ממע"מ), שם הוא מצהיר על גובה ההכנסות (רק הכנסות, לא רווח)״.

תהליך הגשת הצהרת עוסק פטור 

דברים טובים באים בשלשות. ומסתבר שגם פעולות בירוקרטיות – ישנן 3 דרכים להגיש הצהרת עוסק פטור: הגשה מקוונת, הגשה ידנית והגשה באמצעות מייצג. מיד נפרט על כולן, ולאחר מכן תוכלו להחליט איזו דרך הכי מתאימה לכם.  

1. הגשת מקוונת: 

הגשה זו מתבצעת דרך כניסה לאזור האישי שלכם באתר רשות המסים. לשם כך תצטרכו להזין את מספר התיק שלכם (מספר העוסק, או תעודת זהות אם מדובר בעוסק פטור), קוד המשתמש שקיבלתם כשנרשמתם לאתר (ואם עוד לא עשיתם את זה, עכשיו זה הזמן) וסיסמה. 

לאחר ההרשמה/ההזדהות במערכת, לחצו על תפריט "דוחות" ובחרו ב"הצהרת עוסק פטור". 

הזינו את הנתונים לפי ההנחיות, (יש לסכום את סך כל ההכנסות של העסק בשנת המס החולפת), לחצו על אישור והדפיסו/שמרו על המחשב את אישור ההצהרה, ותראו איזה יופי, אתם כל כך עצמאיים שאפילו עם הבירוקרטיה אתם מתמודדים בעצמכם. 

2. הגשה ידנית:

לשם כך תצטרכו ללכת למקום האהוב על בעלי העסקים בישראל – הלוא הם משרדי מע"מ. יש להגיע למשרדים בעיר בה העסק שלכם רשום, עם טופס ההצהרה שקיבלתם בדואר, למלא את כל הפרטים בטופס ולהגיש דרכם את הדוח. שימו לב לשעות הפעילות של הסניף שלכם, שלא תתבאסו סתם. גם כשזה מגיע לבירוקרטיה, זה לא כל כך נעים לראות מע"מ סגור. 

3. הגשה באמצעות מייצג:

מייצג יכול להיות רואה החשבון או יועצ/ת המס שלכם, אנשי מקצוע המייצגים את העסק שלכם ויגישו את הדוח עבורכם. בדיוק בשביל זה אתם משלמים להם.  

האופציה הזו היא יחסית פשוטה, המייצג יבקש מכם את כל המידע שהוא צריך על מנת להגיש את הדוח וידאג לעשות זאת במועד הנכון. זה יחסוך לכם זמן והתעסקות וזה פתרון מעולה עבור כל אלו שבירוקרטיה היא פחות הקטע שלהם. 

נחמי שטינמץ, רואת חשבון
״אם החלטתם לסגור את תיק העוסק הפטור שלכם מסיבה כזו או אחרת, תוכלו לדווח על כך במסגרת הצהרת עוסק פטור ולציין את תאריך הסגירה. כמובן, לאחר ההצהרה חשוב לעקוב ולוודא שאכן מע"מ סגר את התיק״.

נחמי שטינמץ היא יועצת מס, בעלת משרד עצמאי לשירותי חשבונאות ומיסים לעסקים ,יועצת מיסוי בפרישה ומתמחה בהחזרי מס. הטור מביא מידע כללי. השימוש במידע אינו תחליף לייעוץ מקצועי או חוות דעת פרטנית אחרת. הסתמכות על האמור בו היא באחריות המשתמש בלבד.

שאלות תשובות 

מתי צריך להצהיר על עוסק פטור?

לרוב זה יהיה בתאריך קבוע מראש, וזה בדרך כלל ה-31 לינואר בשנה העוקבת לשנת המס שנגמרה. טופס ההצהרה ישלח אליכם בדואר, ומפורט בו המועד האחרון להגשה. זה אותו הטופס אותו תצטרכו להגיש במידה ותבחרו להגיש אותו ידנית במשרדי מע"מ. גם אם ביצעתם פתיחת עוסק פטור חודש לפני סוף השנה, עדיין תתבקשו להגיש הצהרת עוסק פטור בתום השנה הקלנדרית. 

איך ניתן לדווח על עוסק פטור?

באמצעות אחת משלוש האפשרויות שפירטנו עליהן למעלה, דיווח ידני על ידי הגעה למשרדי מע"מ, הגשה מקוונת דרך אתר רשות המסים, או באמצעות מייצג. 

אילו מסמכים נדרשים להגשת הצהרת עוסק פטור?

במקרה של הגשה ידנית, יש להגיע עם טופס ההצהרה שנשלח אליכם בדואר. שימו לב שהטופס מגיע ב-2 עותקים, מקור והעתק. יש למלא את שניהם ולהגיש את שניהם. 

מהם התנאים לשמירה על מעמד עוסק פטור?

נכון לשנת 2024, עוסק פטור הוא כל מי שמחזור ההכנסות השנתי שלו לא עולה על 120,000 ש"ח. השאלה האמיתית היא לא מי יכול להיות עוסק פטור, אלא מי לא, מכיוון שיש עסקים שחייבים לפתוח עוסק מורשה גם אם מחזור ההכנסות שלהם לא עובר את הרף, אז שימו לב שתחום העיסוק שלכם לא נכלל בניהם. חשוב לשים לב שבמידה וחל שינוי במחזור העסקאות, אל חשש, אין צורך בסגירת תיק עוסק פטור, אלא לעשות מעבר מעוסק פטור לעוסק מורשה. זה אולי נשמע מפחיד, אבל זה סה"כ אומר שהעסקים פורחים, ואתם בדרך הנכונה! 

מי בודק אם אני מדווח נתוני אמת ואני עדיין עוסק פטור?

הגשת הצהרת עוסק פטור הנה חובה על פי תקנה 15 לתקנת מס ערך מוסף בחוק, איחור בהצהרה או דיווח פרטים כוזבים מהווים עבירה על החוק ומצב כזה עלול לגרור הליכים משפטיים וכו׳.. 

הגשתי הצהרת עוסק פטור למע"מ, האם אני מחוייב גם להגיש דוח שנתי למס הכנסה?

אכן כן. הגשת הצהרת עוסק פטור פוטרת את העסק מתשלומי מע"מ, אך לא פוטרת מהגשת דוח שנתי למס הכנסה. דוח שנתי לעוסק פטור מדווח לא רק על מחזור העסקאות השנתי, אלא גם על ההוצאות, עליהן גם ניתן לקבל הטבות מס, וגם הוא חובה על פי חוק. 

לסיכום, הצהרת עוסק פטור היא חלק בלתי נפרד מהעסק שלכם, והיא מסוג הדברים שרצוי לסיים איתם כמה שיותר מהר, כדי להתפנות לדברים החשובים באמת – העשייה שלכם! הדרך הקלה והפשוטה להגיע מוכנים אליה, היא לסכם מראש את כל ההכנסות של העסק במהלך השנה, ועם חשבונית אונליין– morning גם לא תצטרכו לאסוף פנקסי קבלות, כי דרך המערכת ניתן לראות את סך ההכנסות השנתי בלחיצת כפתור, לצד עוד הרבה דברים אחרים שהופכים דבר אפרורי ומסורבל כמו ניהול ספרים של עסק, ליותר פשוט.