כן, אנחנו יודעים: עולם העצמאות קורץ גם לכם, ובוער בכם הצורך לצאת לדרך ולפתוח עסק. אבל רגע לפני שתעשו את זה – ואין ספק שאנחנו כאן על תקן משביתי השמחות (לא באמת אנחנו רק מעכבים אותן) – אתם צריכים לשאול את עצמכם את השאלה החשובה הזו: מתי נכון לעשות את זה? בהנחה שאתם רואים בעצמכם עוסק זעיר, או עוסק פטור, מתי הרגע שבו כדאי לגשת ולפתוח תיק באופן רשמי? הינה כמה נקודות שחשוב לדעת ויוכלו לעזור לכם לקבל החלטה.

לא חייבים לרוץ כשהלקוח הראשון דופק בדלת

זה אחד הפרטים החשובים שעצמאים רבים לא מכירים ולא מודעים אליו: ההיגיון אומר שבעל עסק צריך 'לחכות' ללקוחות שלו עם עסק מוכן ופועל, כדי שיוכל לתפעל את העניינים הבירוקרטים מייד עם קבלת ההזמנה הראשונה. זה אומר, בעצם, שכל עוסק זעיר, עוסק מורשה או חברה שמתחילים לעבוד, צריכים לבצע את כל פרוצדורת הקמת העסק, ואז להמתין ללקוחותיהם.

אבל זה לא תמיד נכון: ישנם כמובן עסקים שחייבים להיפתח לפני שהלקוחות מגיעים (במיוחד כאלו אשר מנהלים חנות או עמדת שירות פיזית), אבל אם יש לכם עסק קטן שרק יוצא לדרך, אל תלחצו: גם אם הלקוחות כבר דופקים על הדלת, על החלון או על חלונית המייל בדפדפן שלכם, אפשר לקחת את הזמן כי את תיק העוסק אפשר לפתוח גם רטרואקטיבית, כלומר לקבוע אותו עד 60 יום לאחור. מה שכן, כדאי שאותם 60 ימים לא ייקחו אתכם לשנת המס הקודמת, כי אז הדברים עשויים להסתבך.

נסו להבין מראש האם תישארו זעירים בשנים הקרובות

עוסק זעיר או עוסק פטור ייחשב כזה אם הוא לא נכלל ברשימת העסקים שחייבים להיות מורשים (רשימה מסודרת וסגורה, אבל די גדולה), ואם הוא לא עובר את רף ההכנסות השנתי שקובע החוק. נכון לשנת 2022 הרף הזה הוא 102,292 ₪ בשנה.

זה נשמע הרבה, אבל בפועל לא מדובר ברף שאי־אפשר להשיג. בעצם, אנחנו מאוד מאחלים לכם שתשיגו אותו. חשבו על זה: אם נחלק את הסכום ל־12 חודשים, מדובר על הכנסות של קצת יותר מ־8,500 ₪ בחודש. אם העסק הטרי שלכם הוא העיסוק העיקרי שלכם, לא יהיה מוגזם לצפות שתעברו את הרף הזה.

ולמה זה חשוב? כי המעבר מעוסק זעיר למורשה הוא מעבר קצת מורכב, שעלול להיות כרוך בכאב ראש – בעיקר אם יש לכם כמות גדולה של לקוחות, ויכול גם לעלות לכם כסף. לא מדובר בסכומים גבוהים, אבל בכל זאת זה כסף שאפשר לחסוך. בשורה התחתונה, המסקנה פשוטה: נסו לחשב מראש כמה אתם אמורים להרוויח בחודש בשנה או בשנתיים הראשונות לעסק. אם אתם יודעים שהשאיפה הריאלית הוא חצייה של הרף, כדאי לפתוח עוסק מורשה כבר בהתחלה.

בבסיס העניין הכול מתחיל בתוכנית עסקית

מה שציינו כאן למעלה, ולא רק זה, יכול להיפתר בקלות אם תגבשו לעצמכם תוכנית עסקית־כלכלית, וגם לגביה השאלה היא מתי: ובכן, מומלץ מאוד להכין את התוכנית העסקית מספיק זמן מראש, לפני פתיחת עוסק זעיר, כדי שתדעו באיזה כיוון אתם צועדים.

אגב, תמיד ומומלץ להתייעץ עם רואה חשבון, שילווה אתכם מהצעד הראשון ויוכל להבין יחד איתכם לאן הרוח נושבת. בצורה הזאת הכול יהפוך פשוט יותר, ואתם יודעים מה? כשיש לכם ביד תוכנית עסקית מסודרת, יהיה לכם קל יותר להחליט מתי לפתוח את התיק באופן רשמי.

התנהלות מסודרת – גם אחרי שיצאתם לדרך

אז הנחתם את התשתית להקמת העסק, ופתחתם אותו רשמית או שאתם מתכוונים לעשות את זה בקרוב מאוד. ברכות! אבל יש כאן עניין נוסף: גם אחרי שפתחתם את העסק, ובמיוחד אחרי הרגע המרגש הזה, יש עוד צד שחשוב מאוד להשקיע בו – ניהול העסק

עם מורנינג של חשבונית ירוקה, תוכלו לנהלת את העסק דיגיטלית בקלות, עם כל הכלים שהופכים את החיים של עצמאים להרבה יותר נוחים: הפקת חשבוניות, ניהול הוצאות, צפייה בדוחות, והבנה מעמיקה יותר של העסק, בכל רגע נתון, ישירות מהמחשב או הנייד. כשניהול העסק שליטה כבר מהשניה הראשונה, הסיכוי להצליח גדל, ואתם נהנים מראש שקט.